Sigara tiryakilerin yüzde 25'i erken yaşta ölüyor

Sigara tiryakilerin yüzde 25'i erken yaşta ölüyor

Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre sigara tiryakilerinin yüzde 25'inin çok erken yaşta hayatlarını kaybettikleri bildirildi.

Özel Tekden Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Nihat Tekden, sigaranın neden olduğu hastalıkların başında kanserin ilk sırada geldiğini ifade ederek, tiryakilerin erken yaşta ölüm oranlarının çok fazla olduğunu belirtti. Dr. Nihat Tekden, özellikle kış aylarında artış gösteren hava kirliliği ile birlikte soğuk havalarda insanların direncinin azaldığı, bu dönemde içilen sigaranın insan hayatını risk altına aldığını ifade etti. Tekden, şu bilgileri verdi: "Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık 4 bin kimyasal bileşik bulunur. Bu kimyasal bileşiklerin birçoğu da zehirlidir ve bugün için bu kimyasal bileşiklerden 43 tanesinin kansere yol açtığı bilinmektedir. Sigaranın dumanında bulunan zehirli gazlar ise nitrojen oksit ve egzoz gazı olarak da bilinen karbonmonoksit gazıdır. Özellikle karbonmonoksit gazı kanın oksijen taşıma gücünü azaltır. Nikotin ise bağımlılık yapar. Nikotin aslında bir zehirdir. Nikotin yüksek dozda alındığında öldürebilir. Kan basıncını yani tansiyonu ve kalp hızını (nabzı) artırır. Sigara karbon monoksit ile birlikte kalp ve beyin damarlarının hastalanmasına yol açar." dedi.

'Sigara içenlerin yaklaşık yüzde 25'i sigara nedeniyle yaşamlarının erken bir döneminde ölmektedirler' diyen Tekden, yapılan başka bir araştırmaya göre 1950 - 1975 yılları arasında 10 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatlarını kaybettiğine işaret etti. Dr. Nihat Tekden, şöyle konuştu: "1975 - 2000 yılları arasında 50 milyon kişinin sigara nedeniyle ölmesi beklenmekteydi. Sigaranın neden olduğu en önemli hastalık grubu kanserlerdir. Sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere soluk borusu, gırtlak, ağız, dil, dudak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, böbrek ve kadınlarda rahim ağzı kanserlerine neden olmaktadır. Tüm kanser ölümlerinin yüzde 30'unun, akciğer kanserinden ölümlerin ise yüzde 90'ının nedeni sigaradır. Günde 1 paket sigara içen birinde akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyen birine oranla 20 kat fazladır. Solunum sistemi hastalıklarından kronik bronşit ve amfizemin em önemli nedeni sigaradır. Kronik bronşitten ölüm oranı hiç sigara içmeyenlerde 100 binde 3 iken, günde 1 paketten fazla sigara içenlerde 100 binde 114'e çıkmaktadır. Sigara akciğerin doğal savunma sistemini de bozduğu için her türlü her türlü enfeksiyon riskini artırmaktadır."

Sigaradan herkesin uzaklaşmasını isteyen Nihat Tekden, sigara üzerine güzel sözler söylenmemesi gerektiğini anlatarak, "Sigarayı bırakamıyorum, kahveden sonra iyi oluyor, arkadaşlarla içiyoruz, birlikte iyi oluyor gibi sözler sarf edilmemesi lazım. Genç insanları 45, 50 yaşındaki genel durumunu düşürüyor, kötü hale sokuyor, sigaradan bir an önce kurtulmak gerekli." ifadelerini kullandı.