Sigaraya başlama yaşı ilkokula kadar düştü
Ülkemizde de sigaraya başlama yaşının gittikçe düştüğü ve bu rakımın 11 - 13 yaş gurubunu kapsadığı belirtildi, sigaraya başlama yaşı ilkokula kadar düştü
Batman Bölge Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Özülkü, sigara endüstrisinin ana hedefinin 11-13 yaş grubu çocuklar olduğunu ve ülkemizde de sigaraya başlama yaşının gittikçe bu gruba kaydığına dikkat çekti. Dünyada en çok ölüme yol açan iki nedenden birinin açlık, diğerinin ise tütün kullanımından kaynaklandığını belirten Özülkü, sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne neden olduğunu söyledi. Özülkü, "Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini ise pasif sigara içimine bağlı olmaktadır. Sigara kullanımı artık tedavi edilmesi gereken salgın bir hastalık olarak görülmeye başlanmıştır. Sigara endüstrisinin ana hedefinin 11-13 yaş grubu çocuklar olduğu ve ülkemizde de sigaraya başlama yaşının gittikçe bu gruba kaydığı bilinmektedir" dedi.
"SİGARA SATIŞLARI YÜZDE 5 DÜŞTÜ"
Her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu söyleyen Özülkü, “Nefes darlığına neden olan solunum sistemi hastalıklarının önde gelen nedeni ve kalp hastalıkları ile diğer birçok damarsal hastalık açısından da ciddi risk faktörüdür. İnsanları sigaraya bağımlı hale getiren madde ise nikotindir. Yüksek bağımlılık yapıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle uzun süreli kullanıcılarda sigarayı bırakma sürecinde zorluk yaşanması olağandır. Bir doktorun danışmanlığında gerekirse bilimsel tedavi yöntemlerinin uygulanması bu sürecin daha kolay geçmesini sağlayabilir. Ülkemizde 5727 Sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte sigara satışlarında yüzde 5 düşme meydana gelmiştir. Bu sayede sigara içenlerin oranında azalma olurken, pasif sigara maruziyeti oranları da azalmıştır. Sigarayı bırakmak yaşam süresini ve kalitesini artırmayı sağlar” diye konuştu.
Türkiye
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.