Siirt’te, terörden arındırılan Çemikari Yaylası’nda bal hasadı yapıldı
Pervari ilçesinde terörden arındırılan 2047 rakımlı Çemikari Yaylası'nda, törenle bal hasadı yapıldı
Siirt’in Pervari ilçesinde, terör örgütü PKK'ya yönelik güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği başarılı operasyonların ardından huzur ve güven ortamı oluştu.
Terörden arındırılan ilçedeki 2047 rakımlı Çemikari Yaylası'nda, kara kovan balının hasadı yapıldı.
3 tonun üzerinde verimin beklendiği hasat için düzenlenen törene Vali Osman Hacıbektaşoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Ertekin, Pervari Kaymakamı Ali Recai Yerlikaya, Belediye Başkanı Tayyar Özcan, Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faik Ete, Pervari Tarımsal Bal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Orhan Korkusuz, köy muhtarları, arı üreticileri ve bölge halkı katıldı.
Törende özel arıcı kıyafetlerini giyen Vali Hacıbektaşoğlu, ilk hasadı yaptı.
“TÜRKİYE'NİN EN KALİTELİ BALINI ÜRETİYORUZ”
Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, çalışmalarla ilgili bilgi vererek şu açıklamalarda bulundu:
“Yaklaşık 10 bin kovana sahip 13 büyük balcımız bir araya gelerek ilçelerine duydukları vefa borcu olarak yüksek kalitede bal üretimi yapmak üzere 2020 yılında Pervari Bal Kooperatifi'ni kurdular. Balcılarımız gönüllü olarak kooperatife 700 kovan vererek Çemikari yaylasında üretime başladılar. Çemikari Yaylası’nda, kovanların tamamı geleneksel sepet kovanı şeklinde olup üretim gezgin arıcılık olmadan sabit arıcılık şeklinde hakiki, gerçek Pervari balı üretilmektedir. Analizlerin haklı iddiamızı desteklemiş olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Türkiye'nin en kaliteli balını üretiyoruz.
“PROLİN DEĞERİ 1.100’ÜN ÜZERİNDEDİR”
Balda bir kalite unsuru olan prolin değeri kaliteli balda 500-600 iken, Pervari Bal Kooperatifi'nin yaylada üretmiş olduğu ballarda prolin değeri bin 100'ün üzerindedir. Bu yıl bin kovandan 3 bin 200 kilo verim beklenmektedir.
“BAL PAKETLEME TESİSİ KURULACAK”
DİKA'nın (Dicle Kalkınma Ajansı) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında kabul edilen 1 milyon TL hibeli ve 1 milyon 750 bin TL bütçeli 'Pervari'den Yayılan Şifa' projesi kapsamında ilçede bal paketleme tesisi kurulacaktır.”
“SİİRT’İN TARIM VE HAYVANCILIKTA BÜYÜK BİR POTANSİYELİ VAR”
Vali Osman Hacıbektaşoğlu da terörle kararlı mücadele sonucu bölgenin kavuştuğu huzur ve güvenle birlikte, tarım ve hayvancılıkla arıcılık üretiminin arttığına vurgu yaptı.
Vali Hacıbektaşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün çok özel bir gün yaşıyoruz. Yıllardır bir terör belasına uğraştık ama Allah'ın izniyle, devletimizin, milletimizin gücüyle, birliğiyle, beraberliğiyle, askerimizin, polisimizin ve korucularımızın gece gündüz vatandaşlarımızla omuz omuza verdikleri mücadeleyle terörü bir daha gelememek üzere topraklarımızdan attık, atacağız. Dağlarımızda, yaylarımızda patikalarımızda sadece bizim göçerlerimiz, köylülerimiz, arıcılarımız, üreticilerimiz ve memleketimizin güzelliklerini görmeye gelen misafirlerimiz olacak. Başka hiç kimse buralara ayak basamaz, basamayacak. Siirt'in tarım ve hayvancılıkta büyük bir potansiyeli var. Kadimden beri 'Pervari Balı' özellikle 'Çemikari Balı', çok özel bir bal olarak biliniyor. Bu geleneksel üretimi sepet kara kovan balı olarak hiçbir katkı, bir şeker vermeden üretmek için arıcı kardeşlerimiz bir araya geldiler. 2020 senesinde kooperatif kurdular. Bütün fenni analizlerde bu balın çok kaliteli olduğu ortaya çıkıyor. Mutlaka hak ettiği değerini bulacaktır.”
iha
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.