Sosyal medyadaki 'beğeni'nin etkisi...

Sosyal medyadaki 'beğeni'nin etkisi...

Gençlerin beyinlerinin sosyal medyadaki "beğeni" sayısına verdiği tepkinin, çikolata yerken veya para kazanırken verdiğine benzediği ortaya çıktı.

Gençlerin beyinlerinin sosyal medyadaki "beğeni" sayısına verdiği tepkinin, çikolata yerken veya para kazanırken verdiğine benzediği ortaya çıktı.

ABD'de California Üniversitesinde görevli bilim adamları, kendilerine veya arkadaşlarına ait fotoğrafların sosyal medyada birçok kişi tarafından "beğeni" aldığını görünce gençlerin aktif olan beyin devrelerinin, çikolata yeme veya para kazanma durumlarında aktifleşen devrelerle aynı olduğunu saptadı.

Üniversitenin "Ahmanson-Lovelace" beyin görüntüleme merkezinde yapılan araştırmada, 13 ila 18 yaşlarında 32 gencin, fotoğraf paylaşım sitelerine benzer küçük bir sosyal ağa katılımları sağlandı. Katılımcılara, sözde diğer gençler tarafından "beğeni" sayıları ve kendilerine ait fotoğrafları içeren toplam 148 resim gösterildikten sonra fonksiyonel görüntüleme cihazı (fMRI) ile beyin hareketleri incelendi.

Araştırmacılardan Lauren Sherman, gençlerin beyinlerinin birçok bölgesinin, kendi fotoğraflarının çok sayıda "beğeni" aldığını gördüğünde hareketlendiğinin gözlemlendiğini belirterek, beynin özellikle aktif bölgeleri arasında "ödül merkezi" ve sosyal merkez"in bulunduğunu, bu bölgelerin ergenlik döneminde daha hassas olduğu kaydetti.

California Üniversitesinin Psikiyatri ve Davranış Bilimleri'nde görevli Profesör Mirella Dapretto, araştırmanın sanal ortamda bile gençlerin akranlarının etkisinde kaldığını gösterdiğine, hem beyinlerinde hem de seçimlerinde bu etkinin görüldüğüne dikkati çekti.

Araştırmanın sonuçları "Psychological Science" dergisinde yayımlandı.
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.