Sosyal ve Eğitim Bilimleri Çalıştayı yapılacak
Risale Akademi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Akademik Araştırmalar Vakfı'nın organize ettiği Sosyal Bilimler ve Eğitim Bilimleri Çalıştayı 23 Şubat 2013 tarihinde Ankara'da yapılacak.
Ortak bilgilendirme toplantısıyla başlayacak olan çalıştayda maksat; öncelikli olarak potansiyelin görülmesi, ilgili bilim dalındaki akademisyenlerin birbiriyle tanışması ve konuyla ilgili çalışmalarda akademisyenlerin hangi alanlarda katkı sağlayabileceğini tesbit etmek olarak açıklandı.
Yapılan açıklama şöyle:
"Zeki dostum!
Kalb çok arzu ederdi, ehl-i fenden envâr-ı imaniyeye ve esrar-ı Kur'âniyeye iştiyak derecesinde ihtiyacını hissetmek cihetinde Hulûsi Bey'e benzeyecek adamlar ileri atılsın..."
Bediüzzaman Said Nursi'nin eserlerinden mürekkep Risale-i Nur külliyatını, akademik metotları kullanarak gerek kamuoyuna, gerekse akademik dünyaya sunma işini yaklaşık beş yıldır kendisine misyon edinen RisaleAkademi, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri, Din Bilimleri, Eğitim Bilimleri ve Güzel Sanatlar Enstitülerini tesis etmiş bulunmaktadır.
Said Nursi'nin ifadesiyle "dalaletin fenden geldiği" asrımızda, herhangi bir söz ya da iddianın, sırf sahibine binaen kabul edilmesi adeti ortadan kalkmıştır. Bu durum, işitilen her fikrin, hatta kendi sözlerinin bile "mihenge vurulmadan alınamamasını" tavsiye eden Risale-i Nur müellifi ve onun talebeleri için değil bir dezavantaj, bilakis bir fırsattır. Bu bakımdan, her iddianın, sahibinden bağımsız, akıl, mantık ve hâzır ilim haricinde hiçbir şeye istinad etmeyen delillerle isbatını şart koşan akademik üslup, Risale-i Nur hizmeti için son derece münasip bir yöntemdir.
Bu tür bir hizmeti gerçekleştirme amacıyla yola çıkan RisaleAkademi, bir yandan sizin de duymuş/iştirak etmiş olabileceğiniz faaliyetler düzenlerken, bir yandan da kurumsal organizasyonunu inşa etmeye çalışmaktadır. RisaleAkademi en genel çerçevede, akademik araştırma yapan iki organa sahiptir. Bu organlardan biri olan RisaleAkademi Enstitüleri, Risale-i Nur ile direk ilgili olsun olmasın, Medresetü'z-zehra paradigması içinde görülebilecek her türlü akademik çalışmayı, güncel ve modern akademik kıstaslar çerçevesinde yürütme gayreti içerisinde olacaktır. Sözü edilen akademik kıstaslar, en genel anlamda doğruluk, genel-geçerlik, isbat edilebilirlik/yanlışlanabilirlik, tutarlılık, işe yararlık gibi kavramlar ve bunların yanı sıra çok disiplinlilik ve akademik etik gibi değerlerdir.
RisaleAkademi Enstitüleri, güncel uygulamaya paralel bir biçimde şu altı şubeden oluşmaktadır:
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Din Bilimleri Enstitüsü
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Güzel Sanatlar Enstitüsü
Bu şubelerin teşekkülü, kısa-orta-uzun vadeli işleyişleri ve yapılarının tartışılması ile faaliyetlerinin tasarlanması, RisaleAkademi'nin öncelikli gündemidir. Yine bu anlamda, enstitülere üye olacak bilim insanlarımız için somut kriterlerin tesbit edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, enstitülerimizin, halihazırda zaten gerçekleştirilen konferanslarımızın yanı sıra, yazılı, hakemli ve süreli akademik içerik üretmesi öngörülmektedir. Bu tür akademik yayınlarımızın belirli bir kaliteye sahip olabilmesini sağlamak adına, gerek yazarlar için, gerekse hakemler için somut kriterlerin tesbit edilmesi gerekecektir.
Sosyal Bilimleri ve Eğitim Bilimleri Enstitülerinin sistematik olarak ele alınacağı ve yukarıda bahsedilen hususların müzakere edileceği "Sosyal Bilimler ve Eğitim Bilimleri Çalıştayı", 23 Şubat 2013 Cumartesi günü Ankara'da gerçekleştirilecektir. Çalıştay, ortak bilgilendirme toplantısıyla açılacak, daha sonra Sosyal Bilimler ve Eğitim Bilimleri Enstitüleri'ne ilişkin çalışmalar, ayrı salonlarda sürdürülecektir.
Bu çalıştayda maksat, öncelikli olarak potansiyelimizi görmek, hocalarımızla tanışmak ve onlardan hangi alanlarda katkı alabileceğimizi tesbit etmektir. Bu bakımdan, ekte sunmuş olduğumuz "RisaleAkademi Enstitüleri Akademisyen Bilgi Formu"nu doldurup bize göndermenizi rica ediyoruz.
Çalıştayda gerçekleştirilecek bir diğer çalışma ise, Risale-i Nur külliyatını akademik ve analitik bir yaklaşımla ele almak ve bu işi sistemli bir yola sokmak için, Risale-i Nur eserlerinin mevzularını taksonomik olarak, ana bilim dalları seviyesinde tasnif etmektir.
Tarih : 23 Şubat 2013 Cumartesi
Yer : Başkent Öğretmenevi - Beşevler / Ankara
Saat : 09.00
İletişim : 0 505 226 60 98 - 0 505 787 86 51