Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci yılı

Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci yılı

Sırp birliklerinin Temmuz 1995'te 8 binden fazla Boşnak sivili öldürdüğü Srebrenitsa soykırımı, aradan 28 yıl geçmesine rağmen kurban yakınlarının ve Boşnak halkının kanayan yarası olmaya devam ediyor

Avrupa`da İkinci Dünya Savaşı`nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının acısı aradan geçen 28 yıla rağmen yüreklerdeki yerini koruyor.

Bosna Hersek`in doğusundaki Srebrenitsa`da 1995`te yaşanan soykırımın yıl dönümü olan 11 Temmuz`da defnedilecek 30 kurbanın cenazelerini taşıyan konvoy, Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari`ye ulaştı.

Soykırımın 28. yılında toprağa verilecek 30 soykırım kurbanından en gencinin, öldürüldüğünde 15 yaşında olan Elvir Salcinovic olduğu belirtildi.

SREBRENİTSA`DA NE OLDU?

Srebrenitsa`nın 11 Temmuz 1995`te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz`da Potoçari Anıt Mezarlığı`nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı`nda 6 bin 721 soykırım kurbanının mezarı bulunurken bu sayı, 11 Temmuz`da 6 bin 751`e yükselecek.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum