Stresin vücuda verdiği zararlar
Stresin vücudumuza zararlı olduğunu biliriz de ne zarar verdiğiniz çoğumuz bilmeyiz. Okuyunca stresten kurtulmanın yollarını arayacaksınız..
Kuşkusuz ki çağımızın hastalığı stres... Üstelik kadın, erkek, çocuk herkesi etkiliyor. Pek çok sağlık sorunun ya nedeni oluyor ya da tetikliyor. Örneğin bağışıklık sistemine zarar vererek insanları hastalıklara daha yatkın hale getiriyor. Stres altında bozulan kan dolaşımı, kılcal damar genişlemelerine ve varislere neden oluyor.
International Hospital´dan Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Ayas, stresin vücudumuza verdiği zararı; özellikle de kadınların hücrelerinde 10 yıl erken yaşlanmaya neden olduğunu bakın nasıl anlatıyor:
İşte strese giren kadınların vücudunda meydana gelenler:
*Cildi bozuyor; cilt yaşlanması ve kırışıklıklar gibi sorunlar çıkıyor.
*Cildin nem ve yağ dengesini bozuyor.
*Akneleri artırıyor ve alerjik reaksiyonlara yol açıyor.
*Stres altında ter bezleri daha fazla çalışıyor.
*Saçların dökülmesine ya da beyazlaşmasına neden olabiliyor.
*Bazı insanlarda tırnak ve saçların uzaması yavaşlıyor.
*Sinirlendiğimizde, öfke ve endişe gibi duygular bizi ele geçirdiği anda, yüz mimiklerimiz değişiyor.
*Göz, alın ve ağız çevresinde kasılmalar başlıyor.
*Dudaklar uçukluyor.
*Stres altında bozulan kan dolaşımı, kılcal damar genişlemelerine ve varislere yol açıyor.
KESİNTİSİZ STRES, KROMOZOMLARI KISALTIYOR
Aralıksız olarak devam eden stresin sağlığa zarar verdiği artık kesin olarak biliniyor. Yapılan son bilimsel çalışmalar da, insanların stres yüzünden hastalıklara niçin daha duyarlı hale geldiğini gösteriyor. Dr. Ali Ayas, uzun yıllar devam eden stresin, belli başlı beden hücrelerinin ömrünü kısaltarak, insanların daha çabuk yaşlanmalarına neden olduğunu söylüyor. Yıllarca stres altında yaşayan 58 kadını inceleyen Amerikalı bilim adamlarına göre stres altında kalan bağışık hücrelerindeki kromozom uçları, sağlıklı kadınlarınkine göre daha kısa. DNA´nın bu bölümlerindeki uzunluk, hücrenin ne kadar süre daha bölüneceğini belirliyor. Belli bir kısalığı aştıktan sonra ise önemli genetik bilgiler yok oluyor ve hücre ölüyor. Kadınlar gündelik yaşamda ne kadar çok strese girerlerse ve stres durumu ne kadar uzun devam ederse bu kromozom uçları o denli kısalıyor, bunları tamir eden enzimin etkinliği düşüyor ve hücreler daha fazla serbest radikal üretiyor. Bu durum da yaşlanmaya yol açıyor.
STRESLİ KADIN, YAŞLANDIRAN MADDELER ÜRETİYOR
Stres seviyesi çok yüksek olan bazı kadınların hücreleri biyolojik açıdan bakıldığında on yıl daha yaşlı görünüyor. Araştırmacılar, stres hormonunun artışına bağlı olarak daha fazla serbest radikal üretildiğini tahmin ediyor. Vücutta stresin etkisiyle üretilen serbest radikaller ise “tamir edici enzime” zarar veriyor. Hızlandırılmış hücre yaşlanması, stres yaşayan insanlarda kalp hastalıkları veya bağışıklık sisteminde zayıflama gibi sorunların daha sık ortaya çıktığını açıklıyor. Stres, kortizol hormonunu artırıyor. Özellikle düzenli ve yoğun strese maruz kalındığında yaşlanmayla doğal olarak artacak olan kortizol hormonu genç yaşlarda artmaya başlıyor. Kortizol hem hücre yaşlanmasını hızlandırıyor hem de vücudun savunma sistemini zayıflatıyor. Bu nedenle yaşlılıkta yakalanacağımız hastalıklara daha erken yaşlarda yakalanma olasılığı artıyor.
Yine, kadınlık hormonlarından östrojen, başta cilt ve kemikler olmak üzere bedenin yaşlanmasını azaltan etkilere sahiptir. Yoğun ve sürekli strese maruz kalan kadınlarda östrojen salınımı düzensizleşiyor. Bu durum gerek ruhsal hastalıklara yatkınlığı artıyor, gerekse yaşlanmayı hızlandırıyor.
internethaber