Sudan üniversitesinde Risale-i Nur'a yakın ilgi

Sudan üniversitesinde Risale-i Nur'a yakın ilgi

Sudan’da Hayrat Vakfı ve Hartum Üniversitesi işbirliğiyle sempozyum yapıldı

Risale Haber-Haber Merkezi

Sudan’da Hayrat Vakfı ve Hartum Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 1. Uluslararası Bediüzzaman ve Risale-i Nur Sempozyumu Sudan devlet ricali, Sudan Türk Büyükelçiliği ve üniversitelerin üst düzey temsilcileri ve Bediüzzaman ve Risale-i Nur’a gönül vermiş yüzlerce misafir ve katılımcıyla gerçekleşti.

Sempozyum öncesi, Risale-i Nur ve Bediüzzaman Hazretleri hakkında şiirler ve tanıtım filmleri yayınlandı. Kur'an-ı Kerim Üniversitesi Türkçe Bölümü Başkanı Dr. Ahmet Fazlullah Bey’in sunuculuğunu yaptığı program, Kur’an tilavetiyle başladı.

Hartum Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. İsmet Mahmut Bey konuşmasında “Hayrat Vakfı’nın üniversitemizdeki çalışmaları, Hayrat Vakfı talebelerinin bu üniversiteye gelmesiyle başladı. Bu talebeler, önce arkadaş kazandılar. Daha sonra Risale-i Nur kurslarına başladılar ve şu anda bunun zirve noktası olan sempozyum yapıyorlar. Hartum Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarihinde ilk defa uluslararası bir sempozyuma Hayrat Vakfı’yla imza atıyor. Edebiyat Fakültesi’nde başlayan Risale-i Nur çalışmaları Ziraat Fakültesine, Tıp Fakültesine ve İktisat Fakültesine de ulaştı. Bütün Hartum Üniversitesinde şu anda Risale-i Nur çalışmaları var. Biz Hayrat Vakfıyla çalışmaktan ve beraber olmaktan çok mutluyuz ve devam etmek istiyoruz. Özellikle Hayrat Vakfının talebeleri, lisan-ı halleriyle ve lisan-ı kalleriyle diğer talebeleri etkileyen ve onlara ders veren bir pozisyon sergileyip üniversitemizin rengini değiştiriyorlar. Bu gençlerin üniversiteye gelmesiyle dini çalışma ve aktiviteler arttı ve üniversitemizin dini ve İslami havası daha da güzelleşti. Allah hepsinden ebediyen razı olsun” dedi.

sudan.jpg

Daha sonra Türkiye’den Hayrat Vakfı Gaziantep Temsilcisi Zafer Zengin Hayrat Vakfı’nın Türkiye ve yurtdışındaki çalışmalarından bahsetti. Bu davaya Sudan’da sahip çıkan alimleri, akademisyenleri ve Hayrat Vakfı’nın Sudan’da yaptığı çalışmaları takdir ve tebrik etti.

Hartum Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Dr. İntisar Süleyman Hanım da Hayrat Vakfı’nın bütün bu çalışmalarından çok memnun olduğunu ve ellerinden gelen her türlü destek ve yardımı bu gibi çalışmaların idamesi ve artması adına vereceklerini söyledi.

Hartum Üniversitesi Rektörü Dr. Sıddık Hayati Bey ise konuşmalarında Bediüzzaman Hazretlerinin ihlas düsturlarından ve ihlası nasıl tanımladığından bahsetti. Daha sonra Hutbe-i Şamiye’deki Bediüzzaman Hazretlerinin tahlil ettiği altı hastalıktan ve bu hastalıkların hala Sudan’da bulunduğundan ve bu hastalıklara karşı Risale-i Nur ve talebelerinin yapmış oldukları mücadeleyi anlattı. Böyle bir davaya ve hizmete gönül veren herkesi tebrik ve takdir ettiğinin ifade etti.

Sudan Türk Büyükelçiliği adına İkinci Katip Kerem Bey konuştu. Sözlerinde, Bediüzzaman Hazretlerinin Risale-i Nurlarla Kur’anı bu asra uygun yorumlayıp tefsir ettiğine değindi. “Said Nursi’nin modern Kur’an yorumlamasına çok büyük ihtiyaç var ve hassaten anavatanından uzak Sudan gibi bir yerde ehl-i ilmin bu gibi ulvi hakikatlere sahip çıkması bizi apayrı memnun ediyor” dedi ve Hayrat Vakfı’nı böyle güzel çalışmalar tertip ettiği için tebrik ettiğini dile getirdi

Son olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı adına Teknoloji Bakanı Dr. İsa konuşma yaptı. “İçinde bulunduğumuz sıkıntılardan kurtulmak ancak din büyüklerine, felsefecilere ve onların görüşlerine değer verip hayatımızda tatbik etmekle olur" diyen Dr. İsa, "Biz Said Nursi’nin adını bile ‘Nevrasi’ diye okuyorduk. Kendisine hak ettiği ve layık olduğu kıymeti verememiştik. Neredeyse Sudan’da bu zat ve eserleri unutulacaktı. Ama elhamdülillah Hartum üniversitesi ve Hayrat Vakfı’nın yaptığı çalışmalar bu zatı daha çok tanımamıza ve kendisine muttali olmamıza sebep oldu. Şu an ismini de doğru okuyoruz ve ‘Nursi’ diyoruz” şeklinde konuştu. Daha sonra, “Ben de Hartum Üniversitesi mezunuyum ve Hartum Üniversitesinin bu gibi çalışmalarını yürekten destekliyorum. Risale-i Nurları daha çok araştırıp okumamız lazım” dedi.