Taahhüt belgesi imzalatan özel hastanelere 50 bin TL ceza kesilecek

Taahhüt belgesi imzalatan özel hastanelere 50 bin TL ceza kesilecek

Özel hastaneler, sigortalı hastalardan muayene ve tedavi ücretlerinin yüzde 30'undan fazla para alamıyor. Yasaya uymadıklarında ağır cezalara çarptırılan bazı özel hastaneler, aldıkları fazla paranın Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) şikâyet edilmesini önle

Taahhütnamede, SGK tarafından tedavi giderlerinin hastaneye ödenmemesi halinde bu paranın vatandaştan alınacağı belirtiliyor. Ancak SGK, özellerin bu oyununu da bozdu. Yetkililer belgenin hiçbir hukukî değer taşımadığını ve taahhütname imzalatan hastanelere 50 bin liradan başlayan ağır cezalar kesileceğini açıkladı.

Taahhütname imzalatan özel hastaneler bu sayede cezadan kurtulacağını sanırken SGK yetkilileri, bu belgenin hiçbir hukuki değerinin olmadığını açıkladı: "Taahhütnameyi imzalasanız bile yapılan işlemlerde fazla ücret alınıyorsa bize şikayet edin."

Ekim 2008'den bu yana özel hastanelerin sosyal güvenlik kapsamındaki hastadan aldıkları fark ücretlerine sınırlama getirildi. Özel sağlık kuruluşları, bir vatandaştan en fazla SGK'nın kendilerine verdiği paket ücretin yüzde 30'u kadar para talep edebiliyor. Üstelik paketin içinde yer aldığı için birçok test, tahlil ya da diğer işlemlerden para alamıyor. Normal uygulama bu iken birçok özel sağlık kuruluşu, maliyetlerini kurtarmayacaklarını iddia ederek, SGK ile yaptıkları sözleşmeye aykırı hareket ediyordu. Bunun üzerine harekete geçen SGK, gerek vatandaş şikayetleri ile gerekse yaptıkları incelemelerle yüzde 30'u aşan hastanelere 50 bin TL'den başlayan cezalar kesmeye başladı. İhlal devam ederse ceza katlanıyor. Bazı özel hastaneler vatandaşın şikayetini önlemek için 'taahhütname' almaya başladı. Vatandaş hastaneye gelir gelmez önce bu kâğıdı imzalıyor. Kâğıtta "Hastanenizde talep ettiğim her türlü sağlık hizmeti (muayene, tetkik/tahlil, müdahale ve komplikasyonlara bağlı hizmetler) için SGK tarafından ödenecek tedavi giderlerine ilave olarak cari fiyat farklarının olduğunu, bu suretle belirtilen kurum (SGK) ödemesi dışında kalan ve kuruluşunuzca talep edilecek ilave tedavi giderlerinin farklarını ödemeyi kabul ettiğimi, ödemek zorunda kalacağım bu miktarın SGK tarafından tarafıma geri ödenmeyeceğini, böyle bir hakkımın bulunmadığını kabul ve taahhüt ederim." ifadeleri yer alıyor. Aynı kâğıtta özel sağlık kuruluşuna SGK tarafından tedavi giderlerinin geri ödenmemesi halinde tüm masrafların hastadan alınacağı da yer alıyor.

'20 TL'lik serumdan 110 TL istediler'

Bu taahhütnameyi imzalamak zorunda kalan İ.A., başından geçen olayı şöyle anlatıyor: "Çocuğumu hastaneye götürdüğümüzde bir kâğıt imzalattılar. Normalde bizim bildiğimiz, girişte alacakları 10 TL fark ücreti ve 12 TL muayene katılım payıydı. Fakat doktorun yanına gittiğimizde rahatsız olan çocuğum için serum yazdı. Bize 110 TL sadece serum parası çıkarıldı. Bunu ödemek istemedik. Onun için çocuğumu devlet hastanesine götürdük." İ.A.'ya yazılan serum ve içindeki ilaçların toplam maliyetinin 20 TL'yi geçmemesi ise dikkat çekiyor. SGK yetkilileri ise bu kâğıtların hiçbir anlamının olmadığını belirterek halkı uyarıyor: "Vatandaşımız mutlaka kendilerine yapılan işlemleri gösteren faturaları alsınlar. Daha sonra bize başvursunlar. Biz şikayet dilekçeleriyle birlikte paralarını ödüyoruz. Daha sonra o hastaneye gerekli cezaları kesiyoruz. Taahhütnamenin de herhangi bir hukuki geçerliliği yok."
Zaman