Tatilde çocuğunuzun hobilerini keşfedin
Yarıyıl tatilinin başlamasıyla 17 milyon öğrenci, okul derslerine mola verdi.
Uzmanlar, tatillerin çocukların hobilerini keşfetmek için bir fırsat olduğunu belirtiyor. Zira ilgi alanlarını bilen çocukların fiziksel ve duygusal gelişimi daha sağlıklı oluyor. Yaşam hedeflerini doğru belirleyen çocuklar, derslerine de daha motiveli çalışıyor.
Bir okul dönemini daha geride bırakan öğrenciler, yarıyıl tatiline başladı. Karneler kimi öğrenci ve ailelerini sevindirirken kimilerini de üzdü. Ancak her yeni başlayan dönemin öğrenciler için önemli bir fırsat olduğu unutulmamalı. Yarıyıl tatilinde oyun oynamanın, hobilerin keşfedilmesinin sadece bir boş zaman aktivitesi olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Yaşam Tasarım Merkezi’nden öğrenci koçu Oğuz Akyıldız, “Bunlar çocuğun kendini ifade etmesi, yeteneklerini bulması, fiziksel, ruhsal ve duygusal gelişimi için büyük önem taşır. İlgi alanlarını bilen çocuk yaşam hedeflerini daha doğru belirleyecek ve daha motive çalışacak.” ifadelerini kullanıyor. Akyıldız, tatilde zayıf notları düzeltmeye odaklanmanın yanı sıra ilgi alanlarına da yoğunlaşmasını tavsiye ediyor. İyi not alan çocuklara pahalı hediyeler sunmanın doğru olmayacağını hatırlatan Akyıldız, “Başarı tabii ki ödüllendirilebilir ama çocuğun ödül için çalışacağı bir ortam yaratmak doğru değil. ‘Başarırsan sana hediye alacağım’ yaklaşımının, ‘Başaramazsan seni cezalandıracağım’ yaklaşımından hiçbir farkı yok. Pahalı hediyeler yerine, çocuğun ilgi ve yeteneklerini destekleyecek hediyeler onun hayatına çok daha büyük değerler katar.” cümlelerini kullanıyor.
Uzman Psikolog Gülden Esat ise öğrenci ve ailelerin tatil sürecini doğru planlamaları gerektiğini söylüyor. İlk bir haftanın dinlenerek değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunan Esat, “Televizyon ve bilgisayar faaliyetlerine aşırı şekilde odaklanmamaları için aileler birlikte vakit geçirmeli ve her zaman yapamadıkları aktiviteleri birlikte yaparak çocuğu meşgul etmeliler. Tatilin son haftası yavaş yavaş dersleri hatırlamaya başlama dönemi olmalıdır. Notları düşük olanlar her gün düzenli bir şekilde o derslere bir büyük tarafından çalıştırılmalı.” diyor. “İkinci döneme dinlenmiş ve eksiklerinin bir bölümünü kapatmış olarak giren öğrenci daha iyi bir başlangıç yapmış olacaktır.” diye ekliyor. Ebeveynlerin, çocuklarına zayıf notlarını düzeltmek için somut planlar yapmaları gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Gülden Esat, “Bu süreçte ebeveynler çocuğun dinlenmesine de vakit ayırarak ders çalışması için çocuğa önerilerde bulunmalı. Önemli olan not durumunun çocuğun sorumluluğunda ve en çok onu ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulamalı.” diye konuşuyor. Bu nedenle çocuk, derslerinin kendi sorumluluğu altında olduğunu bildiğinde başarılı olma yolunda daha çok gayret gösterir.
Zaman
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.