Telefonlar çocukların dadısı değil
İletişim araçları, bir dadı değildir. Daha 2-3 yaşında, emeklemeye başlamamış çocuk, telefonu alıp resimlere bakıyor
İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Kırıkkale Üniversitesi'nde düzenlenen "Eleştirel Medya Okuryazarlığı Çalıştayı", Ankara'da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlara saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.Yerlikaya, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, yeni iletişim teknolojilerinin hızla ilerlediğini ve dünyada adeta bir iletişim patlaması yaşandığını söyledi.
Ne kadar iyi olursa olsun mutlaka o teknolojilerin de olumsuz yanı bulunduğunu dile getiren Yerlikaya, şöyle devam etti: "Yaptığımız araştırmalarda görülüyor ki çocuklar, günde 2-4 saat arasında televizyon izliyor. Bu, bazı yerlerde daha fazla. Bir çocuğun 4, 5, 6 saat televizyon izlemesi sıkıntıdır. İletişim araçları, bir dadı değildir. Şimdi cep telefonları da kullanılmaya başlandı. Daha 2-3 yaşında, emeklemeye başlamamış çocuk, telefonu alıp resimlere bakıyor. Bu, tıpkı şöyledir, gecenin bir yarısında çocuğunuzu sokağa salıyorsunuz, kimlerle konuşuyor, ne yapıyor bilmiyorsunuz. Böyle bir şeydir, internet ortamındaki gezinti. Bunlara karşı toplumumuzun uyarılması, bilinçlendirilmesi lazımdır. İhtiyacı kadar medyanın kullanılması lazım. Kullanırken de neyin zararlı, neyin faydalı olduğunu bilmesi lazım. Bu bakımdan medya okuryazarlığı dersi, sadece üniversitedeki öğrencilerin ilgilenmesi gereken bir şey değil, tüm toplumun ilgilenmesi gereken bir husustur. Biz, RTÜK olarak yasalar çerçevesinde yayınlarda gördüğümüz olumsuzluklara müeyyide uyguluyoruz."
"Yılda 900 saat okulda olan bir çocuk, bin 200 saat televizyon karşısında"
Dünyada televizyon izleme oranlarına değinen Yerlikaya, "Televizyon izlemede dünyada ikinci sıradayız. Yani izlenirlik bakımından çok fazla bir süreç, uzun bir süre. Bu bakımdan da üzerimize çok görev düştüğünün farkındayız. Bu tür çalıştayların, toplantıların daha fazla yapılması gerektiğine inanıyorum. Yılda 900 saat okulda olan bir çocuk, bin 200 saat televizyon karşısındadır. Televizyon ve kitle iletişim araçları, dadı değildir. Cep telefonu da internet ortamı da değildir. Bunlara çok dikkat etmek lazım" ifadesini kullandı.
Yerlikaya, İstanbul Bakırköy'de bilişim ve internet bağımlılığı kliniğinde bağımlı olanların muayene olduğunu ve Türkiye'nin değişik yerlerinde de bilişim ve internet bağımlılığı kliniklerinin yakında kurulmaya başlanacağını aktardı.
"Geleceğin savaşları, belki de siber savaşlar olacak"
Bağımlılığın kimi zaman hastalık haline geldiğini ve 2 gün bir şey yemeden içmeden internetin başında duran çocuklar gördüklerini anlatan Yerlikaya, "Bu bağımlılık, gerçekten çok kötü bir hale gelmeye başladı. Önümüzdeki günlerde birtakım savaşlar bile belki internet ve bilişim ortamından yapılacaktır. Bilişim Komisyonunda bunlarla ilgili incelemeler yaptık. Bin sayfalık da bir rapor hazırlandı. Geleceğin savaşları, belki de siber savaşlar olacaktır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Ali Kolat, RTÜK Başkanı Yerlikaya'ya plaket takdim etti.
aa
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.