TEOG hakkında bilinen 5 yanlış

TEOG hakkında bilinen 5 yanlış

Her yıl yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin katıldığı ve iyi bir lise için öğrencilerin birbiriyle yarıştığı TEOG maratonunun ilk aşaması 23-24 Kasım'da başlayacak. Bu sene de diğer yıllarda olduğu gibi TEOG hakkında yanlış bilgiler yayılmaya başladı.

TEOG 2016 sınavları için geri sayım başladı. TEOG 1. dönem sınavı açıklanan 2016-2017 Öğretim Yılı Ortak Sınavlar Kılavuzu'na göre 23-24 Kasım'da, mazaret sınavı ise 17-18 Aralık'ta yapılacak. Sonuçlar Ocak 2017'de açıklanacak. İkinci dönem ortak sınavlar da 26-27 Nisan 2017, mazeret sınavı ise20-21 Mayıs 2017'de tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sınav sonuçları Haziran 2017'de belli olacak.

Öğrencilerin başarısına ket vuran birçok bilgi özellikle sınav tarihine yaklaştığımız şu günlerde konuşulmaya başlandı. Sınavın zor olması, bilgi ağırlıklı sorulması, standart sapmanın olması gibi birçok yanlış kulaktan kulağa dolaşıyor. Özel Ders Eğitmeni Ozan Çorumlu, TEOG sınavına girecek öğrenciler için sınavla ilgili en çok bilinen 5 yanlışı sıraladı.
1- TEOG bu sene çok zor olacak

Her sene TEOG öncesi öğrenciler arasında dillere pelesenk olan bir hurafe. Peki bunun yanlış olduğunu nereden biliyoruz ? Elbette geçmiş senelerde çıkan TEOG sorularından. 2013-2014 ve 2014-2015 TEOG sınavlarına baktığımızda, hatta mazeret sınavlarını da işin içine katarak incelediğimizde, bir sınavın diğerinden zor olmadığını, aşağı yukarı aynı tip soruların sorulduğunu ve sınavların aşağı yukarı aynı zorluk derecesinde olduğunu rahatlıkla görebiliriz.
2- TEOG’da çok bilgi sorusu çıkıyor
Yine tüm sene çalıştıktan sonra son gün gelip çatar ve öğrenciler 'bilgi sorularından' korkar hale gelir. Halbuki hiç de öyle değil. TEOG'da bilgi soruları değil, her ders için genellikle yorum soruları çıkmakta. Bu yüzden konuları ezberlemek yerine mantığını öğrenmek, benzeşim yaparak, not tutarak çalışmak çok daha faydalı olacaktır.
3-TEOG’da standart sapma varmış
En fazla sorulan sorulardan bir tanesi de TEOG sınavlarında standart sapma olup olmadığı. YGS ve LYS sınavlarında standart sapmanın uygulanması sebebiyle bir çok öğrenci ve veli TEOG'da da standart sapma uygulandığını düşünüyor fakat TEOG sınavlarında standart sapma uygulanmıyor. Yani az yapılan bir soru diğerlerinden daha kıymetli değil.
4-Bu sene kesin puanlar yükselir
Yine her sene sınav öncesi ve sınav sonrası ortaya atılan içi boş bir önerme daha. Puanların yükselmesi sınavın öğrencilere zor gelip gelmemesiyle, daha da doğrusu öğrencilerin aldıkların puanlarla doğru orantılı bir durum. Yani TEOG sınavında, bir önceki seneye göre daha başarılı olunursa genel olarak, ancak o zaman puanların yükselmesi söz konusu olabilir. Daha sınavlar olmadan, hatta daha 1. TEOG sınavı biter bitmez böyle bir yorum yapmak ya da öngörüde bulunmak hiç de sağlıklı olmayacaktır.
5-İkinci TEOG, birinci TEOG’dan daha fazla puan getiriyor
İkinci TEOG'da daha fazla konu olduğu için böyle bir çıkarım yapılmakta fakat birinci TEOG ile ikinci TEOG sınavları %50, %50 etkilemekte. Liseye yerleştirilirken Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) göz önünde bulundurulmakta. YEP'i de 6,7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının %30'u, TEOG ortak sınavlarının da %70'i etkilemekte.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.