Terörün panzehiri İslam'ın birleştiriciliğinde-ÖZEL
ADAG Vakfı'nın düzenlediği Terörün Dinamikleri ve Çözüm Yolları panelinde konuşan Akademisyenler dkkat çekici önerilerde bulundu
Aşur Dicleli-Risale Haber
ŞANLIURFA-Akademik Dayanışma Araştırma ve Geliştirme (ADAG) Vakfı Şanlıurfa Temsilciliği tarafından düzenlenen ‘’Terörün Dinamikleri ve Çözüm Yolları’’ başlıklı panel dün Şanlıurfa DSİ Konferans Salonunda yapıldı. Konferans Salonunu dolduran çok sayıda dinleyicinin ilgi ile takip ettiği panel üç saat sürdü. Panel basın mensupları ve sivil toplum kuruluşları tarafından büyük bir ilgi ile takip edildi.
Panel’in açılış konuşmasını yapan ADAG Şanlıurfa Temsilcisi Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Süleyman Yılmaz, "Vakıf olarak toplumda önemli bir sorun olarak bulunan terörün sebepleri ile çözüm yollarının tartışılacağı bir panel düzenleyerek, meselenin çözümü için katkıda bulunmak istediklerini" söyledi. Yeni Anayasanın gündemde bulunduğu günlerde Ankara’da bir dizi toplantı düzenleyerek bu önemli konuya katkıda bulunduklarını kaydeden Yılmaz, Akademisyenlerin oluşturduğu ve çok sayıda üyesi bulunan vakfın, bundan sonra da bu tür faaliyetlere devam edeceğini ifade etti.
Panel, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ADAG Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy tarafından yönetildi. Prof Aksoy yaptığı konuşmada, ülkemizde uzun yıllardır gündemdeki yerini koruyan terör belasına karşı gerçek teşhisin konularak, hiçbir önyargı içinde olmadan çözüm yollarının uygulanması gerektiğini söyledi.
Daha sonra Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Ahmet Yıldız söz aldı. Ahmet Yıldız, yanlış uygulama ve yanlış teşhislerle bir sonuca ulaşmanın mümkün olmadığını ifade ederek, İslam dininin birleştiricilik rolüne dikkat çekti. Etnik milliyetçilerin, İslam dininin birleştiricilik rolünden rahatsız olduklarını ifade eden Yıldız, bu kişilerin bu nedenle İslam dininden önceki dinlerine atıfta bulunarak, esas dinlerinin İslam olmadığını söylemeye çalıştıklarını belirtti. Yıldız, asimilasyonun insan hakları ihlali olduğunu ifade ederek, insanların kendilerini bu devletin vatandaşı olarak kabul etmeleri için gerekli değerleri oluşturmak ve ortak aidiyet noktalarının doğru bir şekilde ortaya koymanın gerekli olduğunu ifade etti.
Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Ölmez, Türkiye’deki Kürt Sorununun tarihi seyri üzerinde durdu. Bin yıldır aynı bölgede İslam dininin çatısı altında kardeşçe yaşayan Türklerle Kürtlerin, Yavuz Sultan Selim ve İdris-i Bitlisi’nin büyük gayretleri sonucu, aynı idealler uğrunda350 yıl hiçbir çatışma, isyan ve ayrıcalık olmadan kardeşçe bir arada bulunduklarını ifade eden Ölmez, Hamidiye Alayları uygulaması ile bir kısım aşiretlere silah verildiğini ve bazılarına silah verilmeyerek fitnenin uyandırıldığını kaydetti. Koruculuk sisteminin de bu nedenle yanlış olduğunu ifade eden Ölmez, bu uygulamaların iltihabı ziyade etmekten başka bir işe yaramadığını ve Bediüzzaman Hazretlerinin, bu konunun çözümü için ifade ettiği görüşlere kulak verilmesi gerektiğini söyledi.
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sosyolog Doç. Dr. Mahzar Dağlı yaptığı konuşmada, farklılıkların hazzını yaşamak gerektiğini söyledi. Silah kullanma gücüne sahip tek meşru gücün devlet olduğunu belirten Dağlı, devletin de silahı, hukuk ve insan haklarını tam anlamıyla uygulama için kullanabileceğini ifade etti. Dışlaştırıcı, ötekileştirici ve başkalaştırıcı politikalarla bir yere varılamayacağını ifade eden Mahzar Dağlı, farklılıkları ayrıştırmak yerine kaynaştırıcı politikaların uygulanması gerektiğini söyledi.
Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Atilla Yargıcı, toplumun esas hastalıklarının cahillik, fakirlik ve ihtilaf (ayrılık) olduğunu ifade ederek, buradaki cehaletin İslam dini konusundaki bilgisizliği ifade ettiğini belirtti. TRT Şeş’in açılmasından sonra TRT’nin sadece dini yayınlara ağırlık vereceği bir kanalı açarak, bu konuda mevcut bilgisizliğin giderilmesi için gayret göstermesi gerektiğini ifade eden Yargıcı, Bediüzzaman Hazretlerinin bu konu ile ilgili olarak ortaya koyduğu görüşlerin, problemin çözülmesi için uygulanması gerektiğini kaydetti.
Büyük bir dikkat ile izlenen Panel’in sonunda konuşmacılar, dinleyicilerin sorularına cevaplar vererek, konunun bütün yönleri ile ortaya konulması için büyük gayret gösterdiler. Panel’in sonunda konuşmacılara ve panelde emeği geçenlere plaket verildi.