Tunus'un Said Nursi anlayışına ihtiyacı var
Tunus'un en saygı duyulan din adamlarından Abdüllatif Mourou Said Nursi örneği verdi
Tunus'un en saygı duyulan din adamlarından Abdüllatif Mourou, Tunus'un ilk ve tek İslami hareketinin kurucularından biri.
Bugün Ennahda'dan bağımsız hareket eden Mourou, Tunus'taki yeni dönemi, demokrasi ve Ennahda hakkındaki görüşlerini aktardı.
İslami hassasiyeti olan partilerin modern bir söylem benimsemesi gerektiğini savunan Mourou, "Eski rejim İslam karşıtıydı. Ancak Tunusluların İslam'la ilgili bir sorunu yok. Bizim önce ihtiyacımız olan demokrasi. Bugün 21. yüzyılda İslam'ı nasıl yaşayabileceğimiz sorusuna cevap vermemiz gerekiyor. Önemli olan yüzyıllar önce yaşanmış İslami pratikleri bugüne taşımak değil, İslami prensipleri bu çağın koşullarında yorumlamak" ifadelerini kullanıyor.
Tunus'ta Müslüman kesimin 23 yıllık Bin Ali rejiminde çok büyük sıkıntılar çektiğini belirten Mourou, "Önce Burgiba, sonra Bin Ali. Bu ülkeyi bir çöle çevirmek istediler. O yüzden dindar insanlar dersini aldı. Hepimizin talebi özgür ve demokratik bir siyasi sistem." ifadelerini kullandı.
Türkiye'yi gençliğinde birçok kez ziyaret ettiğini söyleyen Mourou, Bediüzzaman Said Nursi'nin ve son Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi eserlerini incelemek için İstanbul'da bulunduğunu kaydetti. Said Nursi'nin felsefesinin Türkiye'deki Müslümanların sosyal, eğitim ve ekonomik alanda gelişme kat etmesinde rol oynadığını belirten Mourou, "Tunus'un da çağını iyi okuyabilen bir İslami anlayışa ihtiyacı var. Bugün çok eşlilik gibi eskiye ait uygulamaların İslam adına geri getirilmesi kabul edilemez." şeklinde konuştu.
Halk arasında "Şeyh Latif" olarak anılan Mourou, Bin Ali döneminde en büyük mağduriyetleri yaşayan din adamlarından birisi. 23 yıl boyunca ülkeyi terk etmemesi için pasaportuna el konulan Mourou, 10 yıl hapiste ve 10 yıl da ev hapsinde kalmış. 10 yıl boyunca bir polis memuruyla birlikte yaşamak zorunda bırakılan Mourou, ailesi de dahil olmak üzere kimseyle görüştürülmemiş. Mourou, o dönemi şu sözlerle anlatıyor: "Bütün sevdiklerime penceremden sadece bir burun hareketiyle selam verebiliyordum. 14 Ocak günü tam 20 yıl sonra sokağa çıktım ve sevdiklerimle buluştum. İlk cami vaazımda ise demokrasiye ve yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğunu anlattım."
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.