Türkiye'de üniversite mezunlarının yüzde 38'i kitap okumuyor
Edebiyatçı Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, Türkiye'de üniversiteden mezun olan birçok kişinin kitap okumadığını söyledi.
Aydın Hızlıca'nın Haberi
Edebiyatçı Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, Türkiye'de üniversiteden mezun olan birçok kişinin kitap okumadığını söyledi. Türk insanının 6-7 bin kelime ile düşündüğünü ve konuştuğunu kaydeden Bakiler, Türkçe'ye sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Selçuk Üniversitesi tarafından davet edilen Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, öğrencilere verdiği konferansta, Türkiye'de okuma alışkanlığının yetersiz olduğunu söyledi. Üniversiteden mezun olan birçok gencin kitap okumadığının altını çizen Bakiler, bu nedenle Türk insanının 6-7 bin kelime ile düşünüp konuştuğunu ifade etti.
Türkçe'nin yeteri kadar öğretilemediğini ifade eden Bakiler, "Üniversite mezunlarının yüzde 38'i kitap okumuyor. İnsanlar kelime ile düşünür. Ne kadar kelime bilirsek, o kadar zeki olur ve kendimizi ifade ederiz. Bizim dilimiz imparatorluk dilidir. Dünya üzerinde birçok devlet kurmuşuz. Büyük bir imparatorluğun torunları olarak bize kabile dili ile konuşmak yakışmaz." diye konuştu.
Konuşmasında, Türkçe'nin önemine de vurgu yapan Bakiler, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet yaşamasının, Türkçe'ye sahip çıkmak ve onu korumakla mümkün olacağını belirtti. Bakiler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cumhuriyetimizin temeli kültüre dayanır. Dil, din, örf, adet, tarih ve güzel sanatlar gibi değerlerimizi korumazsak, kültürümüz zaafa uğrar. Bu zaaf da milletimizi yok eder. Batı ülkeleri bunu bildiği için değerlerine sahip çıkıyor, bizde ise bu bilinç halen oluşmadı."
Bir milletin yaşaması için dil ve dinin çok önemli olduğunu, dili güçlü olmayanın dinini de anlamayacağını belirten Bakiler, sözlerini şöyle tamamladı: "Cumhuriyetimizin kurulması ile dil meselesi ele alınmıştır. Ancak bu alandaki eksiklikler halen giderilmemiştir. Türkçemiz büyük bir buhranla karşı karşıya. Bu buhranın üstesinden devletimiz gelmek istemiyor. Kültürde sorun olursa adalet de sorun yaratır. Adaletsizlik ise toplumu buhrana sürükler."