Türkiye'nin gökyüzündeki milli yolculuğu başlıyor

Türkiye'nin gökyüzündeki milli yolculuğu başlıyor

Gökyüzünde yepyeni rotalar çizmeye hazırlanan Türkiye'nin yüzde yüz Türk mühendisliği ile üretilecek bölgesel milli uçağı TRJ-628'e giden yolculuğu başlıyor.

Haliç Kongre Merkezi'ndeki yerli uçak tanıtım töreni gerçekleştirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayesinde başlatılan, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen "Bölgesel Yolcu Uçağı" projesiyle Türk havacılık sanayine teknolojik yetkinlik ve istihdam sağlanması amaçlanıyor. 

Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından ana yüklenici olarak görevlendirilen STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ile uçağın geliştirilmesi için Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC) arasında da mutabakat anlaşması imzalandı. Bu iki firmanın iş birliği sonucunda tamamen özgün olarak tasarlanıp geliştirilecek 60-70 yolcu kapasiteli milli uçak TRJ-628'in 2023'e kadar semalarda olması hedefleniyor.

Bölgesel milli uçak TRJ-628'e giden süreci hızlandırmak amacıyla, hala çeşitli ülkelerde kullanılan 32 kişilik bir uçak modernize edilerek TRJ-328 ve T-328 adıyla Türkiye'de kurulacak tesiste üretilecek. Teknoloji transferi yapılarak üretilecek jet ve turboprop motor seçenekli uçakların fikri ve sınai hakları Türkiye'ya ait olacak. 

Türkiye'de kurulacak fabrikada imal edilecek uçakların alt sistemlerinin üretiminde STM önderliğinde TAI, Aselsan, TEI, Havelsan, THY Teknik, Alp Havacılık, Kale Havacılık, TCI, TSI firmalarının görev alması öngörülüyor. 

İki farklı motor seçeneği ve çok amaçlı kullanım

Tamamen yerli imkanlarla geliştirilecek uçaklara ait hız, menzil ve diğer teknik detaylar, tasarım ve geliştirme aşamasında belirlenecek. Jet motorlu üretilecek 32 kişilik TRJ-328'in, 3 bin 270 kilometre uçuş menziline sahip olacak. Saatte 750 kilometre hızla gidebilen bu uçaklar, yaklaşık bin 400 metrelik kısa pistlerden kalkış yapabilecek. Aynı uçağın TRJ-328 turboprop modeli ise saatte 620 kilometre hızla, bin 850 kilometre uçabilecek. 

TRJ-328 ve T-328 uçakları, yolcu uçağı haricinde kamu ve özel sektör ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde ambulans uçak, deniz karakol uçağı, VIP uçak, askeri nakliye uçağı olarak ya da istihbarat görevlerinde kullanılabilecek.

"Türk mühendisler geliştirecek"

HAVELSAN'ın, milli bölgesel uçağın tüm yazılımlarını Türk mühendisleri ile geliştirmeyi hedeflediği bildirildi.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, söz konusu uçağın yazılımlarının milli olarak uluslararası sivil havacılık kriterlerine uygun geliştirilmesinin Türkiye için en önemli kazanım olacağı kaydedildi. Sivil uçaklardaki yazılım kontrolünün savaş uçaklarından fazla olduğu belirtilerek, "Milli uçağımızın en üst teknolojilerle donatılacağını öngören HAVELSAN, siber ataklara karşı güvenli, havacılık kriterlerine uygun olarak tüm yazılımlarını Türk mühendisleri ile geliştirmeyi hedeflemektedir" ifadesi kullanıldı.

Sierra Nevada Corporation (SNC) Üst Yöneticisi Fatih Özmen, milli bölgesel uçak için kurulacak tesisin, yüksek teknolojiyle donatılacağını ve Türkiye'deki uzay ve havacılık endüstrisinin gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.