Türköne: Said Nursi irticayı 100 yıl önce teşhir etti

Türköne: Said Nursi irticayı 100 yıl önce teşhir etti

Zaman yazarı Türköne Bediüzzaman'ın mahkemede yaptığı müdafaanın belagat ustalığına bir örnek olduğunu söyledi ve...

Risale Haber-Zaman yazarı Mümtazer Türköne, 31 Mart'ı tahlil eden yazısında Bediüzzaman'ın mahkemede yaptığı müdafaanın belagat ustalığına bir örnek olduğunu ve Bediüzzaman'ın irtica tarihini o zamadan teşhir ettiğini yazdı.

"İrtica"nın yüzüncü yılı başlıklı yazısında 13 Nisan itibariyle 31 Mart Vak'ası'nın üzerinden tam bir asır geçmiş olacağını hatırlatan Türköne, "13 Nisan 1909'da (Rumî takvime göre 31 Mart 1325'te), İstanbul büyük bir ayaklanmaya sahne oldu. Bu olayın birçok yönü hâlâ karanlıkta olmakla birlikte, "irtica" kelimesi ilk defa bu ayaklanma için kullanılmıştır. Bu yüzden 13 Nisan "irtica"nın da yüzüncü yılıdır" dedi.

Bediüzzaman Said Nursi'nin 31 Mart olayı nedeniyle Divan-ı Harp'te yargılandığına da dikkat çeken Türköne, yazısını şöyle sürdürdü:

"Bedîüzzaman Said Nursî, 31 Mart Vak'ası'ndan sonra, Divan-ı Harp'te yargılanmıştır. Bu mahkemede yaptığı müdafaa, belagat ustalığına örnektir. Şu cümlesi ile "irtica tarihi"ni daha başında, teşhir etmektedir: "Vakta ki itidal, istikamet irtica ile iltibas olundu; Meşrutiyette şiddetli istibdat hapishaneyi mektep eyledi." 31 Mart Vak'ası'nın sebeplerini, en serinkanlı ve tarafsız biçimde sıralayanların başında da o gelmektedir. Yedi maddede sıraladığı sebeplerden ilki olarak "Yüzde doksanı İttihat ve Terakki'nin aleyhinde, hem onların tahakkümü ve istibdadı aleyhinde bir hareket idi." hükmünü veriyor ki bu hüküm gerçeği yansıtmaktadır."

Türköne, yüz yıl boyunca da despotik yönetimlerin muhalefeti "irtica" olarak susturduğunu da belirtti.