Uzaydaki muhteşem sanat
Bu muhteşem derin alanlı görüntü Hubble uzay teleskopunun dünyaya gönderilen son uzay fotoğrafı
Bu muhteşem derin alanlı uzay görüntüsü, yerini bir üst modele bırakmaya hazırlanan Hubble uzay teleskopunun 2 numaralı kamerası WFPC2 tarafından dünyaya gönderilen son uzay fotoğrafı.
Hubble Uzay Teleskopu’nun 2 nolu Geniş Alan Kamerası (WFPC2), yerini bir üst modeline bırakmadan önce son uzay fotoğrafını 4 Mayıs 2009 tarihinde yeryüzüne gönderdi.
Haber 7'nin NASA kaynaklarından edindiği bilgilere göre fotoğrafta kaşif çek Astronom Luboš Kohoutek tarafından keşfedilen Kohoutek Bulutsusu ya da bilimsel adıyla K 4-55 olarak adlandırılan gezegimsi cisim yer alıyor. K 4-55 dünyadan tam 4600 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Kuğu (Cygnus) Takım Yıldızı içerisinde yer alıyor.
Gezegenimsi bulutsular, maksimum iriliğe ulaşmış bir yıldızın patladıktan sonra ölü dış yüzeyinin uzaydaki hali. Merkezindeki sıcaklık ve Ultraviyole ışınlarının sağladığı parlaklık yıldızın çevresindeki gazı aydınlattığı için bu görüntü ortaya çıkıyor. Hubble Uzay Teleskopu daha önce Yengeç Bulutsusu ve Comet P / ayakkabıcı Levy gibi cisimlerin fotoğraflarını dünyaya göndermişti. Resimdeki yeşil renk hidrojeni, mavi renk oksijen gazını, kırmızı renk ise azotu gösteriyor.
16 yıldır Güneş Sistemi ve dışındaki pek çok cismin görüntülerini dünyaya gönderen WFPC2, STS-125 görevi kapsamında yerini Geniş Alan Kamerası 3′e bırakacak. 1993 yılında başalayan görevi önünmüzdeki günlerde bitecek olan WFPC2′nin hafızalardan silinmeyen ünlü bir başka resmi de Shoemaker-Levy 9 Kuyruklu Yıldızının Jüpiter’e çarpma anı görüntüsüydü. Haber 7
Risale-i Nur'dan:
Bu işler, yüz derece muhâldir (imkansız) ki, kendi kendine olsun. Evet, nihayet derecede sanatlı, dikkatli şu işler, kendi kendine olmak bin derece muhâldir ki, kendilerinden ziyâde, sanatkârlarını gösteriyorlar. Hem bunları işleyici, öyle mu'ciznümâ bir zâttır ki, hiçbir iş ona ağır gelmez. Bin kitap yazmak, bir harf kadar ona kolay gelir. (Sözler, Yirmi İkinci Söz)