Uzmanlardan, tansiyon hastalarına sıcak hava ikazı

Uzmanlardan, tansiyon hastalarına sıcak hava ikazı

Memorıal Ataşehir Hastanesi Nöroşirürji Bölümü’nden Prof. Dr. Murat İmer, yüksek tansiyon hastalarının, son derece ölümcül olan beyin kanaması riskine karşı özellikle sıcak havalarda tansiyonu yükseltecek her türlü sebepten kaçınmaları gerektiğini bildird

İmer, hava sıcaklıklarının gün geçtikçe yükseldiğine dikkati çekerek, özellikle belirli bir yaştan sonra, tansiyon hastalarında görülen beyin kanamalarının sıcak havalarda daha da artış gösterdiğini belirtti.

Tansiyonun ani ve denetimsiz yükselmesinin beyin kanamasına sebep olabildiğini kaydeden İmer, beyin kanamasına doğumsal damar değişiklikleri, pıhtılaşma bozuklukları, pıhtılaşmayı engelleyici ilâç kullanımı, bazı karaciğer hastalıkları, gibi sebeplerin de yol açtığını hatırlattı. İmer, açıklamasında, ‘’Yüksek tansiyon hastaları, son derece ölümcül olan beyin kanaması riskine özellikle sıcak havalarda tansiyonu yükseltecek her türlü nedenden kaçınmalıdırlar’’ görüşüne yer verdi.

Tansiyonun düzenli ilâç kullanımı ve sık kontrollerle kontrol altında tutulması sonucu son yıllarda beyin dokusu içine olan kanamaların sıklığında ciddî bir düşüş sağlandığına işaret eden İmer, özellikle yüksek tansiyon hastalarına şu uyarılarda bulundu:

‘’Sıcak havaların tansiyon hastalarında beyin kanaması riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyonlu hastalar güneş altında uzun süre kalmamaya özen göstermeli, güneşin direkt etkilerinden kendilerini korumak için baş bölgelerini koruyacak şapka ile dolaşmalıdırlar. Saat 10.00-14.00 arasında güneş altında kalmamalı, aç kalmamaya dikkat edip sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen göstermeli, gün içerisinde artan su ihtiyacını gidermeli, aşırı şiddetli baş ağrısı durumunda dikkatli olmalıdırlar. Tansiyon hastaları ilâçlarını düzenli olarak almalı, tansiyon kontrollerini daha sık yapmalıdırlar.’’ İstanbul / aa

Şeker hastaları su kaybına dikkat etmeli

Uzmanlar, sıcakların artışıyla vücuttaki su kaybının şeker hastaları için büyük tehlike oluşturduğunu belirtti. Diyetin bozulmasıyla birleşecek su kaybının, yüksek tansiyon ve kalp krizini tetikleyeceği uyarısı yapıldı. Dahiliye Uzmanı Ender Uçar, yaz aylarında şeker hastalarının nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi verdi. Gıda çeşitlerinin bollaştığı, ziyafet ve düğünlerin, tatil amaçlı seyahatlerin sıklaştığı yaz aylarında, sıcaklık artışıyla vücuttaki su kaybının şeker hastaları için büyük tehlike arz ettiğini belirten Uçar, “Yazın diyetin bozulması, su kaybı ile beraber kan şekerinin yükselmesi, yüksek tansiyon ve kalp krizini de tetiklemektedir.” dedi. Uçar, şeker hastalarının bu riskleri azaltmak için dikkat etmesi gereken hususları şöyle açıkladı: “Güneş altında özellikle 11.00-17.00 saatleri arasında fazla kalınmamalıdır. Bol sıvı ve su tüketilmelidir. Öncelikler su olmak üzere, maden suyu ve ayran içilebilir. Günlük erkeklerde 10-12 bardak, kadınlarda 8-10 bardak su tüketimi olmalıdır. Yaz meyvelerinin bolluğu nedeniyle her zamankinden fazla meyve tüketilmektedir. Günlük 3 avuç meyve tüketimi, gün içine bölünerek yenmelidir. Şeker hastaları kesinlikle öğün atlamamalıdır. 3 ana öğün, 3 ara öğün devam etmelidir. Tatil amaçlı seyahatler, düğünler ve ziyafetlerde özellikle yaz aylarında diyete daha çok dikkat edilmelidir.
Yeni Asya