Uzun süre kullanılan burun ilaçları çok zararlı
Burun tıkanıklığı özellikle çocuklarda sıkça rastlanan bir rahatsızlıktır. Doktorların verdiği burun açıcı ilaçların kısa süreli kullanılması belirtilir.
Çağlar Avcı'nın haberi
Damla ve spreylerin kimyasal bileşikler içerdiğini söyleyen Prof. Dr. Suat Turgut, bu ilaçların uzun süre kullanılması durumunda burnun içindeki yapının tahrip olacağını belirtti.
Burun tıkanıklığı için kısa süreli kullanılması gereken ilaçlar uzun süre kullanılınca burnu çalışmaz hale getiriyor. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut, kullanılan damlalar ve spreylerin içerdikleri oksimetazolin, ksilometazolin gibi kimyasal bileşikler sayesinde geçici olarak burnu açtığını söyledi. Turgut, "Bu ilaçlar uzun süre bilinçsiz şekilde kullanılırsa burnun içindeki yapıları tahrip ediyor ve burnu çalışamaz hale getiriyor. Daha sonra burun etlerinde kalıcı büyümelere yol açıyor. Bu da uzun dönemde ancak ameliyatla tedavi olabilecek büyük sorunlara sebep oluyor." şeklinde konuştu. Bu ilaçların kimyasal olduğu için burundaki kas ve damar yapısını bozduğunu aktaran Turgut, özellikle çocuklarda bu ilaçların kullanılmasına dikkat edilmesini istiyor. Turgut, doktor tavsiyesi olmadan ilaçların alınmamasını ve bunların yerine deniz suyu, tuzlu su gibi ürünlerin kullanılmasını tavsiye ediyor.
Hastalığın ciddi döneminde doktor tarafından yazılan ilaçların en fazla bir hafta kullanılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Suat Turgut, "Maalesef vatandaş buna dikkat etmiyor. Bu ilaçları her burun tıkanıklığında alıp, kullanıyor." dedi. İlaçlar uzun dönemde buruna zarar verdiğinden dolayı son dönemde hekimlerin başta çocuklarda olmak üzere hastalara steril edilmiş deniz suyu, tuzlu su veya evde kaya tuzu ile hazırlanan karışımları tercih ettiğini belirten Turgut, "Evde 1 litre kaynamış soğumuş suya bir çorba kaşığı turşularda kullanılan kaya tuzu bir tatlı kaşığı karbonat karıştırarak buruna zararı olmayan basit, faydalı bir burun damlası hazırlanabilir. Bu burun damlası abdest alır gibi buruna çekilip sümkürülerek burnun açılması sağlanabilir. Uzun süre kullanılması da buruna zarar vermez." şeklinde konuştu. Öte yandan burun ilaçlarının içerdiği oksimetazolin ve ksilometazolin gibi kimyasallar vücuttaki kan damarlarını daraltıyor. Bu ilaçlar burun bölgesindeki kan damarlarını etkiliyor. Uzmanlar, ürünler açıldıktan sonra üzerinden 30 gün geçmesi halinde kullanılmamasını da istiyor.�
Burnumuz vücudun kliması
Burnun insan vücudunun klima görevini ifa ettiğini anlatan Prof. Dr. Suat Turgut, "Burun tıkanıklığının en sık sebebinin alerjik olan ve olmayan nezle durumlarıdır. Nezlede burun içinde klima santrali gibi çalışan 'konka' denen yapılar şişer ve burnu tıkar. Bu durumda ağız açılır, solunum ağızdan yapılmak zorunda kalınır. Ağızdan solunan hava burunun iklimlendirme vazifesi ortadan kalktığı için boğazı örten mukozayı kurutur, toz ve mikroplar boğaza yapışır ve boğaz iltihaplarına yol açar." ifadelerini kullandı. Turgut, burun tıkanıklığı durumlarında önceliğin burunu çalışır hale getirmek olduğunu belirtti.
ZAMAN