Volkan külleri, Avrupa'yı yolda bıraktı

Volkan külleri, Avrupa'yı yolda bıraktı

İzlanda'da 2 asırlık sessizliğini bozan yanardağın neden olduğu devasa kül bulutu, tüm Avrupa'daki hava ulaşımını felç etti!.. En büyük risk, külün uçak motorlarını durdurması

İlk önce İskoçya'da birkaç uçuş iptal oldu. Çok geçmeden 6 kilometre yüksekliğindeki  'kaos bulutları' İngiltere'nin başkenti Londra'daki 5 havalimanını da kapladı. Kuzey Avrupa ülkesi İzlanda'da geçen ay faaliyete geçen "Eyyafyallayöküll" buzulunun altındaki yanardağın yol  açtığı kül bulutunun Avrupa hava ulaşımını  'sıfırlayışı' işte böyle başladı.

MOTOR İÇİN TEHDİT

Yanardağda dün de yeni patlama yaşanırken, patlamalardan sonra oluşan kül bulutu, rüzgârın da etkisiyle dün itibariyle Kuzey Avrupa semalarını kapladı. Görüş mesafesi çok kısıtlanınca ama daha da mühimi, külün uçakların motorları için yarattığı büyük risk nedeniyle kıta çapında hava ulaşımı felce uğradı. Zira kül, uçak motorlarını durdurabilirdi.

"Domino etkisiyle" kıta çapında "uçuş iptali" haberleri birbirini izledi. Hava ulaşımının en fazla etkilendiği ülkelerden biri de İngiltere oldu... Tıpkı Norveç ve Danimarka gibi burada da hava trafiği tümüyle durdu. Başkent Londra'da bulunan Avrupa'nın en büyük havaalanlarından Heathrow'dan yapılan 150 uçuş iptal edildi. İstanbul'dan ise Londra, Norveç'in başkenti Oslo ve İrlanda'nın başkenti Dublin dahil, 8 güzergâha yapılacak seferler karşılıklı iptal edildi. Dev kül bulutu en çok Britanya'nın İzlanda'ya yakın olan kuzey bölgesini etkilerken, Glasgow, Edinburgh, Belfast ve Newcastle havaalanları kapatıldı. Bulut, dün öğle saatlerinde Almanya ile Belçika semalarına da ulaştı. Kül bulutunun İsveç hava sahasına varması nedeniyle ülkenin kuzeyindeki Skellefteo, Lulea ve Kiruna'dan da yurtiçi seferler yapılamıyor. Finlandiya'nın kuzey hava sahası kapandı. İrlanda'da da 100'den fazla uçuş iptal edilince, yolcular, İrlanda-İngiltere arasında sefer yapan feribotlara yöneldi. Norveç havacılık yetkilileri, kuzeydeki Bodoe ile Tromsö arasındaki hava sahasının kapatıldığını açıkladı. Danimarka hava trafiği de tümüyle durma noktasına gelirken, Avrupa hava sahasının güvenliğinden sorumlu kuruluş Eurocontrol, kül bulutunun Avrupa hava sahasını en az iki gün daha olumsuz etkileyeceğini açıkladı. Kuruluşun sözcüsü Kyla Evens, günde 28 bin uçuş yapılan Avrupa'da 24 saatte 4 bin ile 5 bin uçuşun olumsuz etkilenebileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

189 YIL SONRA PATLADI

İzlandalı bilim insanları, patlama başlamadan iki saat önce buzul yakınında sismik faaliyetin arttığı haberini vermiş, yaklaşık 800 kişi tahliye edilmişti. Yanardağ yüzünden eriyen buzullar otobanları da vurmuştu. Yanardağ 1821'den beri ilk olarak 20 Mart günü patlamıştı. İzlanda'nın güneyinde, altındaki volkanik oluşumun harekete geçtiği "Eyyafyallayöküll" buzulu, İzlanda'nın beşinci büyük buzulu. Volkan, ülkenin 9'uncu yüzyılda kurulmasından bu yana 5 kez patladı.

Sabah