Yalnızlık bunama riskini artırıyor

Yalnızlık bunama riskini artırıyor

Yapılan çalışma yalnızlık, depresyon ve bilişsel gerileme arasındaki bağlantıya ilişkin en kapsamlı bilgileri ortaya koyuyor

Dünya genelinde yaklaşık 609.000 kişi üzerinde yapılan yeni ve önemli bir analize göre, orta yaş ve yaşlılık döneminde yalnızlık, bunama riskini yüzde 31 oranında artırıyor.

Avrupa Birliği'nde (AB) yaklaşık 7.9 milyon kişiyi etkileyen demansın henüz bir tedavisi bulunmamakta. Ancak, riskler; fiziksel aktivite, sigara ve alkol kullanımı gibi genetik ve yaşam tarzı faktörlerinin kombinasyonunu, ayrıca sosyal ilişkilerin kalitesini de içeriyor.

Nature Mental Health dergisinde yayınlanan bu yeni çalışma, yalnızlığın, tüm nedenlere bağlı demans, Alzheimer hastalığı ve vasküler demans riskini artırdığını ve diyabet veya obezitesi olan yaşlı bireyler için daha büyük bir risk oluşturduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, hafıza kaybı, karar verme, konsantre olma ya da faaliyetleri tamamlama sorunları gibi daha genel bir durumu ifade eden bilişsel bozukluk riskini de yüzde 15 oranında artırıyor.

Araştırmacılar, depresyon, sosyal izolasyon ve diğer potansiyel risk faktörlerini dikkate aldıklarında bile bulgular değişmedi. Çalışmanın yazarlarından ve İrlanda'daki Limerick Üniversitesi'nde psikoloji öğretim görevlisi olan Paraic O Suilleabhain, "yalnızlığın gelecekte demans gelişiminde kritik bir risk faktörü olduğunu" belirtti.

YALNIZLIK ÇOK KATMANLI BİR SORUN

İrlanda, İsviçre, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin'deki araştırmacılar, yalnızlık, bunama ve bilişsel gerileme arasındaki bağlantıya dair bugüne kadar yapılmış en büyük meta-analiz olarak nitelendirdikleri çalışmada, dünya genelinde 21 yaşlanma çalışmasından elde edilen verileri bir araya getirdi. Çalışmaların çoğunda insanlara en azından bazen yalnız hissetme durumu sorulurken, bazıları yalnızlıklarının yoğunluğunu da değerlendirdi.

AB genelinde insanların yüzde 35'i en azından bazı zamanlarda yalnız olduklarını belirtmekte; en yüksek oranlar ise İrlanda, Lüksemburg, Bulgaristan ve Yunanistan'da görülmekte.

Çalışmanın başyazarı ve ABD'deki Florida Eyalet Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Martina Luchetti, "Demans sürekliliği boyunca bilişsel semptomları etkileyebilecek farklı yalnızlık türleri ve kaynakları vardır" açıklamasında bulundu. O Suilleabhain, sonuçların yalnızlığın uzun ömürlülükle ya da insanların yaşam süresiyle bağlantılı oluşuna ışık tuttuğunu ifade etti.

Daha önce yapılan araştırmalar, yalnızlık ile felç ve Parkinson hastalığı gibi sağlık sorunları arasında bir ilişki bulmuştu. Çalışmanın yazarları, bilişsel gerileme ve bunama riskine müdahale etmek ve engellemek için insanların neden yalnız hissettiklerini ve ne tür bir yalnızlık yaşadıklarını araştırmanın önemli olacağını vurguladı.

Luchetti, "Bağlılık hissini teşvik eden yalnızlığı ele almak, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bilişsel sağlık için koruyucu olabilir" ifadelerini kullandı.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.