Yanardağ 600 bin yıl sonra patlayabilir?
Dünyanın en büyük süper yanardağı, geçen 600 bin yıldan sonra bir kez daha patlayabilir
Dünyanın en büyük süper yanardağı, geçen 600 bin yıldan sonra bir kez daha patlayabilir. Eğer bu gerçekleşirse Amerika'nın üçte ikisi etkilenecek.
Amerika'da bulunan dünyanın en büyük süpervolkanı Yellowstone'un 2004'ten bu yana rekor oranda yükseldiği ve yanardağın patlaması halinde Amerika'nın üçte ikisinin yaşanmaz duruma gelebileceği belirtiliyor.
Wyoming Parkı'ndaki yanardağın tabanının sadece son 3 yılda yaklaşık 23 santimetre yükseldiği, bunun kayıt tutulmaya başlanan 1923'ten bu yana rekor bir oran olduğu belirtildi. Süper yanardağın 640 bin yıldan sonra ilk kez patlama ihtimali bilimcileri endişelendiriyor. Ancak, son 2,1 milyon yılda üç kez patlayan yanardağla ilgili veri eksikliği nedeniyle, bir sonraki aktivitenin ne zaman olabileceği konusunda kesin birşey söylemek de mümkün görünmüyor.
Yellowstone'daki yanardağ faaliyetleri konusunda uzman olan Utah Üniversitesi'nden Bob Smith, bir patlama olması halinde, geçtiğimiz yıl İzlanda'da faaliyete geçen Eyjafjallajökull Yanardağı'nın ortaya çıkardığı sonuçların, Yellowstone'un yanında devede kulak kalacağını belirtiyor. Binlerce kilometre boyunca atmosferi kaplayacak olan kül tabakası bitkileri öldürecek. Yayılan zehirli gazlar da etkilenen bölgelerdeki canlıları ortadan kaldıracak.
Amerika'nın en büyük volkanik sahasında bulunan Yellowstone, en müthiş oluşumlardan biri olarak nitelendiriliyor. 640 bin yıl önce gerçekleşen büyük bir patlamanın ardından 30 daha küçük patlamanın olduğu, bunların sonuncusununsa 70 bin yıl önce gerçekleştiği ifade ediliyor.
'Kaldera' olarak adlandırılan süper yanardağlar, dağ biçimli bir çıkıntının aksine büyük çöküntüler halindeki oluşumlar. Yellowstone Kalderası 10 km boyunda ve 30 km eninde. Yüzeyinin sekiz kilometre altında da dev bir magma odası bulunuyor. Magma odasındaki basınç arttıkça yüzey yükseliyor ve ölçülebilir bir sıcaklık artışı meydana geliyor.
NTV