Yanlış diyet yapıp saçınızdan olmayın
Önemli olan saçınıza ne gibi bakımlar uyguladığınız değil, vücudunuza neler uyguladığınız...
Tekrar tekrar şampuanlayıp durulamak standart tavsiye olabilir, ancak şampuan ve saç kremi ne yazık ki özlediğiniz sağlıklı saçlara kavuşmada tek başlarına yeterli değiller. En sağlıklı ve ışıldayan saçlara sahip olmak için, biraz banyodan çıkmalı ve mutfağa yönelmelisiniz.
Amerikalı ünlü diyetiysen Dawn Jackson Blatner, konuyla ilgili ‘‘Saçınız her ay yarım santim ila 1 santim arasında uzuyor ve uzayan saç ve tırnaklarımızın, hatta yeni oluşan derimizin kaynağı beslendiğimiz yiyeceklerdir.’’ diyor. ‘‘Eğer sağlıklı bir diyetteyseniz, bütün vücudunuzda, içinde ve dışında, daha sağlıklı ve güçlü hücreler oluşacaktır. “
Beslenme ve saç uzmanlarının dediklerine göre, eğer doğuştan hassas ve seyrek saçlara sahipseniz, belki asla saçlarımız bir halat kadar sert olmayacak, ancak içinde geliştirici birçok protein ve demir barındıran iyi dengelenmiş bir diyet, bu noktada onları potansiyellerin en üst seviyesine çıkarıp, fark yaratabilecekler.
Ayrıca saçın hızlı uzaması veya güçlenmesi amacıyla piyasaya sürülen destek diyet ürünlerine de dikkat edin. Geri tepebilir. Saçlarımız, hızlı süreçlere çok yatkın değildir.
Calif-Vallejo’dan Uzman Dr. ve Dermatolojist Paradi Mirmirani, ‘‘Birçok süpermarket raflarında güzellik ürünleri bulabiliyor olmanıza rağmen, ihtiyacınız olan besleyici maddeleri yiyeceklerden almaya özen gösterin.’’ diyor. Bazı nadir durumlarda, A vitamini gibi bazı besleyici maddelerin normalden fazla alınması, saç kaybı ile bağdaştırılıyor.
Sağlıklı bir saç diyetinin kaynağı olması gereken 10 yiyeceğin neler olduğunu öğrenmek için realage.com.tr olarak sizin için hazırladığımız listeye göz atın!
Sağlıklı Saçlar İçin Yemek No. 1: Somon Balığı
İş güzellik sağlayan yiyeceklere geldiğinde, somon balığının tahtını sallamak güç. Omega-3 yağları asitleriyle dolu olmasının yanı sıra, bu yüksek kaliteli protein kaynağı ayrıca B-12 vitamini ve demir yönünden de son derece zengin. ‘‘Temel Omega-3 yağ asitleri kafa derisinin sağlığı için gereklidir.’’ diyor Los Angeles’lı diyetisyen ve Amerikan Diyetetik Birliği sözcüsü Andrea Giancoli. ‘‘Bunun eksikliği kuru bir kafa derisine ve saça neden olur, cansız bir görünüm verir.’’
Vejetaryen misiniz?
Bitkisel bazlı Omega-3 yağları için günlük diyetinize bir veya iki çorba kaşığı ketentohumu katın.
Sağlıklı Saçlar İçin Yemek No. 2: Koyu Yeşil Sebzeler
Temel Reis olun!
Ispanak, tıpkı pazı ve brokoli gibi, vücudunuzun sebum üretmek için ihtiyaç duyduğu A ve C vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Saç folikülleriniz tarafından saklanan yağlı içeriği, vücudunuzun doğal saç kremidir. Koyu yeşil sebzeler aynı zamanda demir ve kalsiyum da sağlarlar.
Sağlıklı Saçlar İçin Yemek No. 3: Fasulye
Fasulye taneleri saçınız için hakikaten yararlı olabilirler mi?
Evet doğru. Barbunya ve mercimek gibi baklagillerin, sizin saç sağlığı diyetinizin önemli bir parçası olmaları gerekiyor. Bu gibi yiyecekler sadece saçın gelişmesine yardım eden bitkisel proteinler içermiyorlar, aynı zamanda geniş bir demir, çinko ve biyotin kaynağıdırlar. Biyotin eksikliği nadiren de olsa saçın kırılgan olmasına neden olabiliyor. Kendisi de Amerikan Diyetetik Birliği sözcüsü olan Blatner, haftada üç veya daha fazla tabak fasulye veya mercimek yemeyi öneriyor.
Sağlıklı Saçlar İçin Yemek No. 4: Fındık
Sağlıklı parlak saçlar için çıldırır mısınız? Çıldırmanız gerekir.
Brezilya fındıkları doğadaki en büyük selenyum kaynaklarından biridir. Selenyum kafa derinizin sağlığı açısından önemli bir mineraldir. Cevizler ise Omega-3 yağ asidi içerirler bu da saçınıza yarar sağlar. Aynı zamanda tıpkı bademler ve yer fıstıkları gibi müthiş bir çinko kaynağıdırlar. Çinko eksikliği saç dökülmesine yol açabilir. Sözün özü fıstığın saçınızın sağlığı için hazırladığınız menüde olmasına dikkat edin.
Sağlıklı Saçlar İçin Yemek no. 5: Tavuk
Tavuk ve hindilerin tüyleri olabilir ancak yüksek kalitedeki protein içerikleri sizi arzu ettiğiniz sağlıklı saçlara kavuşturacaktır. Dr. Giancoli’ye göre yetersiz ya da kalitesiz proteinle, kişi zayıf ve kırılmış saç sorunlarıyla boğuşabilir. Ayrıca genel protein eksikliği de saç renginin kaybına yol açabilir. Kümes hayvanları ayrıca yüksek bio-ayarlanılırlıklı demir içerir bu da vücudunuzun bu demirden hemen ve kolayca faydalanabilmesi anlamına gelir.
Sağlıklı Saçlar İçin Yemek No. 6: Yumurta
Eğer sağlıklı saç için yiyorsanız, çırpılmış, haşlanmış ya da pişmiş yumurta olması fark etmez, yumurtalar nasıl servis edilirse edilsinler en büyük protein kaynaklarından biridirler. Ayrıca bizi güzel gösterecek B-12 vitamini ve biyotin gibi besleyiciler de içerirler.
Sağlıklı Saçlar İçin Yemek No. 7: Tahıllar
Tam tahıllı ekmek ya da tahılla güçlendirilmiş mısır gevreğine dalın. Bu gibi yiyecekler saçlar için yararlı olan demir, çinko ve B vitaminleri içerirler. Tam tahıllı bir atıştırma ayrıca, öğlen zamanı enerjiniz yarıya inmişken ve akşam yemeğine daha saatler varken başvurabileceğiniz bir öğündür.
Sağlıklı Saçlar İçin Yemek No. 8: İstiridye
İstiridyeler daha çok afrodizyak etkileri ile biliniyor olabilirler ama aynı zamanda sağlıklı bir saç için de işe yarayabilirler. Bunu kim sevmez? Saçlara yararlarındaki anahtar ise, RealAge.com.tr olarak size her zaman bahsettiğimiz, çok güçlü bir antioksidan olan çinko. Eğer istiridyelere, akşam yemeği tabağınızda düzenli olarak yer vermiyorsanız yine de umutsuzluğa düşmeyin. İhtiyacınız olan çinkoyu fındık ve tahıllara ek olarak, kuzu ve sığır etinden de alabilirsiniz.
Sağlıklı Saçlar İçin Yemek No. 9: Düşük Yağlı Süt Ürünleri
Yağı alınmış süt ve yoğurt gibi düşük yağlı süt ürünleri mükemmel birer kalsiyum (saç gelişimi için çok önemli olan bir mineral) depolarıdır. Ayrıca bu ürünlerin içinde bulunan su ve kazein de yine iki büyük protein kaynağıdır. Saçınıza iyi gelecek bir şeyler yemek istiyorsanız evden çıkmadan önce çantanıza daha sonradan atıştırmak üzere bir kap yoğurt ya da süzme peynir atın. Hatta ekstra Omega-3 yağı ve çinko için, bunlara biraz tahıl veya fındık da ekleyerek saçınıza sağlanacak yararı katlayabilirsiniz.
Sağlıklı Saçlar İçin Yemek No. 10: Havuç
Havuçlar içlerindeki A vitamini sayesinde gözlere iyi gelmelerinin yanı sıra kafa derisine de yarar sağlarlar. Kafa derisinin sağlıklı olması, parlak ve göz alıcı saçlar için olmazsa olmaz olduğuna göre, diyetinize atıştırmalık olarak veya salataya katarak, havuç dahil ederseniz akıllılık etmiş olursunuz.
Sonuç Olarak: Sağlıklı Bir Saç İçin Dengeli Bir Diyet
Sağlıklı bir saç ve güzel bir dış görünüm için yenilecek şeyler aradığımızda, yapılacak en iyi şey çeşitliliğe özen göstermektir.
Giancoli, ‘‘Yağsız proteinleri, tahılları, sebze ve meyveleri, düşük yağlı süt ürünlerini, yağlı balık ürünlerini (somon gibi) ve baklagilleri içeren dengeli ve genel bir diyet, sağlıklı saçlara sahip olma konusunda size yardım edecektir.’’ diyor.
Eğer son çıkan diyetlerden biriyle hızlı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız ise, bu karnınızın aç kalması dışında sağlıklı saçlar için de size yardımcı olmayacaktır. Düşük kalorili diyetlerde genelde sağlıklı saçlar için çok önemli olan A vitamini, çinko, Omega-3 yağı gibi besleyiciler çok azdır. Saçınızın sağlıksızlaşması ve donuklaşmasına ek olarak bu diyetler, saç kaybına bile neden olabilirler.
‘‘Kilo verdirici diyetler saçın seyrini etkileyebilir.’’ diyor Dyt. Mirmirani. ‘’Kısa bir zaman içinde hatırı sayılır bir biçimde kilo vermek, normal saç ritmini etkileyebilir. 2-3 ay içinde saçınızın dökülmesinde büyük bir artış olduğunu fark edebilirsiniz. Ama bu, geniş kapsamlı ve dolgun bir diyetle üstesinden gelebileceğiniz, geçici bir problemdir.’’
haber7