Yaşadıklarımızı imtihana dönüştürebiliriz

Yaşadıklarımızı imtihana dönüştürebiliriz

Günlük hayatta başımıza gelen sıkıntılara ve hastalıklara karşı sabır göstermeye çalışırız.

Süheyla Sancar'ın haberi

Yaşadığımız her musibetin Allah'tan geldiğini hatırlayarak tevekkül ederiz. Ancak bazen yaşadıklarımızı nasıl değerlendirmemiz gerektiği konusunda zihnimizde soru işaretleri oluşur. Kur'an-ı Kerim'de hem 'güzel imtihan' hem de 'kötü imtihan' olarak bahsedilen belayı nasıl değerlendirmemiz gerektiğini düşünürüz. Eyüp Vaizi Salime Eken, bela ve musibetlerin kulluğumuzu zenginleştirecek bir imtihan vasıtası olduğunu söylüyor. Eken, "Rabb'imiz imtihan vasıtasıyla kuluna gelişim, olgunlaşma yani hammaddeden mücevhere dönüşme imkânı veriyor. Çünkü kainatın özelliklerini nefsinde barındıran insan bazen bir gül gibi nazenin büyütülmeye bazen de bir demir parçası gibi ateşle şekillenmeye ihtiyaç duyabilir." diyor.

Salime Eken, yaşadıklarımızı Kur'an ifadesiyle 'güzel imtihan'a dönüştürmenin mümkün olduğunu söylüyor. Dünya hayatının, yaşamıyla ölümüyle bir imtihan alanı olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Eken, kimi zaman fakirliğin kimi zaman da zenginliğin kul için bir imtihan vesilesi olabileceğini hatırlatıyor. Eken, "Yüce Yaratıcı'mızın biz kulları için takdir buyurduğu ve bizi Rabb'imizle bağlayan, ilişkide tutan bu imtihan araçları karşısında bize düşen farkındalık ve kabullenme ile yaklaşmaktır." diyor. Eken, maddî ve manevî sıkıntıların Rabb'imizin bizimle irtibat kurmak için oluşturduğu bir kul-Rabb diyaloğu şeklinde anlaşılması gerektiğini ifade ediyor.

İmtihan bir ihsan olarak kabul edildiğinde insanın zihnindeki soru işaretlerinden kurtulacağını dile getiren Eken, "İmtihanı ihsan olarak gördüğümüzde "neden"i "niçin"i sorgulamadan ve çoğunlukla şükrünü yerine getirerek benimseriz. Oysa sıkıntılar ortaya çıkar çıkmaz kolay bir şekilde "niçin" sorusunu sormak şöyle dursun bizzat yaşar hale gelebiliyoruz. Kulun en temelde kendisine yaşatılan her şeyde bir hikmet bulunduğunu aklından çıkarmadığında kendini yıpratmamış olacaktır." diye konuşuyor. İnsanın bela ve musibetlerdeki hikmeti düşünmesini, aksi durumda kulluğuna zarar gelebileceğini hatırlatıyor. Eken, "Hastalandığımızda ya da maddî sıkıntı çektiğimizde o an içinde hemen bunu anlamlandıramayız. Fakat bütün kâinatta bulunanları yüce bir planın parçaları olarak detaylandıran Rabb'in ilahi planında yaşadığımızın bir anlamı olduğunu düşünmeliyiz. İlahi planın güzelliğini kabullenirken, Allah'ın adaletlilerin en adaletlisi olduğunu bilmek bizi bütün yüklerden kurtarıyor. O'ndan gelecek sıkıntılara O'nunla yaşamanın lezzeti uğruna katlanmak ise dünyanın güzel nimetleri arasındadır." diyor.

Zaman