Yasaklı sitelerin yüzde 90'ı gayri ahlaki

Yasaklı sitelerin yüzde 90'ı gayri ahlaki

Bilgi Teknolojileri Üst Kurulu, çocuk istismarı yapan sitelere göz açtırmıyor.

Erişimi engellenen sitelerin yüzde 90'ının gayri ahlaki yayın yaptığını belirten BTK Başkanı Tayfun Acarer, kapatmaları 'sansür' diye değerlendirenlere katılmıyor: "Bu türden olaylar günlük yaşantıda da suç olan unsurlardır."

YouTube ve benzeri birçok sitenin Türkiye'de faaliyetinin durdurulması beraberinde internetin yasaklanması tartışmalarını getirdi. Ancak açıklanan rakamlar, Türkiye'de faaliyeti durdurulan sitelerin büyük çoğunluğunun güncel hayatta da suç unsuru olan içerik yayınladığını ortaya koydu. Intel'in dünya çapında yenilikçi teknoloji şirketlerine sermaye yatırımı yapan küresel yatırım kuruluşu Intel Capital'in Türkiye'de tüketici internet ekosisteminin büyümesine destek olmak amacıyla online medya şirketi Nokta ile stratejik ortaklık anlaşması imza törenine katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, burada yaptığı konuşmada kapatılan sitelerle ilgili değerlendirmede bulundu.

Acarer, İnternet Dairesi Başkanlığı tarafından erişimi engellenen sitelerin yüzde 90'ından fazlasının gayri ahlaki ve ve çocukların istismarı suçuyla ilgili olduğunu söyledi. Acarer, olayı sansür diye değerlendirme düşüncesine kesinlikle katılmadığını ifade etti. İnternet sitelerinin kapatılmasıyla ilgili tartışmalara değinen Acarer, konuya şu sözlerle açıklık getirdi: "Türkiye'de internetle ilgili 5651 sayılı düzenleme var. Orada da birtakım katalog suçlar belirlenmiştir. Bu suçlar aslında yeni suçlar ya da ilave edilen suçlar değil. Bunlar zaten gerçek hayatta da var olan suçlar. Örneğin çocuk istismarı, intihara teşvik, kumar. Sitelerin bir kısmı mahkeme kararıyla kapatıldı. Hatta bu kapatma kararları kurumumuza da gelmedi. İnternet Daire Başkanlığımız tarafından erişimi engellenen sitelerin neredeyse tamamı bu 9 katalog suç içindedir. Çoğunluğu da gayri ahlaki görsel içeriyor. Yüzde 51'i müstehcen, yüzde 40'tan biraz fazlası da çocuk müstehcenliği ile ilgilidir. Bunlar güncel yaşantıda da suç olan unsurlardır."

Türkiye'de geniş bant internet abone sayısının 9 milyona yaklaştığını, özellikle geçen yıl, mobil geniş bandın da etkisiyle Türkiye'nin, dünya ortalamasının çok üstünde bir artış oranına ulaştığını kaydeden Acarer, " İnternet kullanımı, yeni nesil sistemler genç nesille çok daha hızlı uygulama imkanı buluyor. O nedenle Türkiye, 2015 yılında belki kullanım yoğunluğu olarak AB'yi geçecektir." diye konuştu.

Zaman