Yaşat Bizi Şair
Recep Şükrü Güngör'ün yazısı...
Şiir damarı hem İslami camiada hem sol camiada ölmeyen, ölmeyecek bir damar. İyi şairler yetişiyor, iyi şiirin uçlarını gösteren şairler görünmeye başlıyor. Sezai Karakoç, İsmet Özel, Hüseyin Atlansoy, Ali Emre, İbrahim Tenekeci ve Bünyamin K’dan sonra onların o bitmeyen şiir damarını sürdüren yeni isimler çıkıyor.
Yetmişli yılların ateşli şairlerini doğrusu son yıllarda arar olmuştuk. Şimdi şükürler olsun ki yeni ateşli şairler yetişiyor. Onlardan biri Başka Dert kitabının şairi Ziya Paşa Akyürek. Başka Dert’i okuyunca heyecanlandım. Yeni bir Ali Emre’nin yetiştiğini gördüm. Müslüman duygularımızı Ali Emre gibi, Erdem Beyazıt gibi harekete geçiren, coşturan, çağaltan bir şiirle karşılaştım. Ziya Paşa Akyürek’i on yıla yakın tanırım. Şiirlerini yayın kurullarında ilk okuyanlardanım. Bütün uzviyetiyle şiire bağlanmadığını düşünüyor, bundan ötürü de çok üzülüyordum. Kitabını okuyunca o korkumdan uzaklaştım. Halis şiirle haşir neşir bir şair gördüm.
Kitap 62 sayfadan 22 şiirden oluşuyor. Sütun yayınlarından okura ulaşan kitap eskitme kapakla okuruna nostalji yaşatıyor.
Ziya Paşa Akyürek, İslami kesimin gelecekte nesli heyecana getirecek önemli bir isimdir. Bu sözümü bilerek söylüyorum. Umarım Ziya Paşa beni yanıltmaz. Ona şiir adına büyük umutlar bağlıyoruz. Müslüman duyarlığını, hissiyatını, coşkusunu yeni bir dille anlatıyor Akyürek.
Başka Dert kitabı biçim olarak ölçülü ve halk edebiyatı nazım biçiminde yazıyor. 11, 12, 14’lü hece ölçüsü ile kaleme alıyor şiirlerini. Dörtlü, altılı gibi bentlerle kurduğu şiirinde göze hitap eden biçimsel disiplini de koruyor. Duraklar bildiğimiz halk edebiyatı durak yapısından çok modern söyleyişle yazılan şiirlere daha yakın. Yani şair durak kaygısı gütmemiş. Biçime dikkat etmiş ama manayı şekle feda etmemiş.
Şairin bu ilk kitabını annesine, babasına ithaf ediyor. İthaftan anne ve babasını öbür dünyaya yolcu ettiğini anlıyoruz. Şiirlerdeki özlem duygusu da onlara duyulan özlemden kaynaklanıyor.
Başka Dert kitabı ailece okunabilecek nezih şiirlerden oluşuyor. Behimi, gayr-i meşru çağrışıma açık bir tane bile kelime yok. Bu bakımdan Başka Dert kitabı nefsi arzuları dile getirmekten kaçınmış. Lahuti duyguları öne çıkarıyor. Vicdan ve kalp muhasebesi endeksli dizeler kaleme alıyor.
Başka Dert şiirleri var olmak ve varlığı anlamak teması üzerine kurulmuş.
İlk kitabıyla bizi heyecanlandıran Ziya paşa Akyürek’i tebrik eder, ondan yeni yepyeni heyecan şiirleri beklediğimizi belirtirim.
Ona son sözüm: Yaşat bizi şair!