Yavru Kuşların Hayret Uyandıran Beslenmesi
Yavru kuşların beslenmesinde çok harika ve hayret uyandıran olaylar gerçekleşir
Prof. Dr. Ş. Hakan Atalgın-Zafer Dergisi
Kuşların yavrularını ne zaman, ne ile besleyeceğini bilmesi, bazı kuşların “süt veya kırmızı süt” üretmesi ve yavrularını her 20 dakikada bir beslemesi, gece zifiri karanlıkta yavruların küçük ağızlarını görebilmesi gibi şaşılacak gerçekler vardır.
Anne kuşlar da tüm anneler gibi yavrularını her zaman şartsız severler. Yavrularına bakmak ve onları mümkün olduğunca güvende tutmak için çok zaman ve çaba harcarlar. Ayrıca yavrularına beslenme konusunda da ayrımcılık yapmazlar. Yavru kuşlar doğduklarında kendi başlarına beslenemezler, bu sebeple bunu genellikle anneleri, bazen babaları yapar. Yavruları için besinleri bazen kısmen sindirilmiş halde onlara verirler.
ANNE KUŞLAR YAVRULARININ AĞZINA NE KOYAR?
Bazı kuş severlerin aklına böyle bir soru gelebilir. Cevap; çoğu anne kuş yavrularının ağzına kusarak onları besler, yani kusmuğu yavrunun yemeğidir! Anne kuş aldığı besinleri kursağında biriktirir ve onları özel bir enzimle daha kolay sindirebileceği bir hale getirir ve yavrusunun ağzına verir.
Yavru kuşlar yemek için her zaman ebeveynlerine güvenirler. Bu durumda anne kuş genellikle yiyeceği yer, bir miktar sindirir ve sonra bu yiyeceği yavruların ağzına koyar. Yavrular bu aşamada ağızlarını oldukça geniş açarlar.
Bununla birlikte, türlere bağlı olarak besleme yöntemi farklı olabilir. Bazı kuşlar, yavrularının daha fazla protein alabilmeleri ve sağlıklı büyüyebilmeleri için genellikle yavrularını böceklerle beslerler. Her seferinde daha yüksek sesle çığlık atan yavru kuş, genellikle diğerlerinden daha fazla yiyecek alır. Hayvanlar âleminde de ağlamayana mama yok! Yavru kuş ağzını güçlü bir şekilde açarsa, ebeveyn onu kolayca besleyebilir ve yavru çok daha büyük parçaları yutabilir.
ANNE KUŞUN HAFIZASI
Bazen her yavru kuş eşit miktarda yiyecek alamaz. Belki hasta olabilir veya ebeveyne yiyeceğe ihtiyacı olduğunu gösteremeyebilir. Bazen diğer kardeşler daha büyük ve daha güçlü olabilir. Yiyecek almak için kardeşlerini itebilirler. Neyse ki Rahmetin tecellisi olarak anne kuş, hangisinin yeni yiyecek aldığını, hangisinin bir süredir yiyecek almadığını bilebilecek kadar hafızaya sahiptir.
Anne kuşlar, yavrularını iyi gözlemler. Anne kuş genellikle (serçe ve ispinoz gibi) tohum, yemiş ve meyvelerle beslenir. Ancak yavrularını protein ağırlıklı beslerler. Çünkü genç kuşlar, yetişkinlerden daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar.
Ötücü kuşlar genellikle yavrularını saatte neredeyse 4 ila 12 kez beslerler. Çoğunlukla yavru kuşlara sağlıklı olmaları için protein yüklü böcekler ve solucanlar sağlarlar. Bazı kuş yavrularının gün doğumundan batımına kadar 20 dakikada bir beslenmeleri gerekmektedir.
BAZI ANNE KUŞLAR YEMEK ALIŞKANLIĞINI DEĞİŞTİREBİLİR
Genelde anneler küçük böcekleri kendileri yerler, büyük olanları yavruları için yuvaya götürürler böylece aç yavrularına bir seferde daha fazla yiyecek -protein- taşıyabilirler.
Bir sanatkâr nasıl ki eserleriyle tanınır bilinir, tabiattaki her bir canlı eser de bize sanatkârını gösterir. Bazı büyük zatların “Allah’ım hayretimi artır!” diye duasının hakikati bunda saklı olmalı…
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.