'Yazın üşütmem' demeyin, klimalara çarpılmayın
Hava sıcaklıkları yüksek seyretse de tıpkı kışın olduğu gibi aksırıp öksüren ya da ateş, halsizlik ve kas ağrılarından şikâyet eden pek çok kişiye rastlıyoruz.
"Yazın ortasında da hasta olunur mu?" dedirten bu durum çoğunlukla klimalar, soğutma sistemleri ve havuzlardan bulaşan lejyoner hastalığına işaret ediyor. Memorial Antalya Hastanesi KBB bölümünden Opr. Dr. Kemal Demir, yaz aylarında da görülen üst solunum yolu enfeksiyonları ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
Grip sınıfına girmese de genel itibarıyla 'soğuk algınlığı' denilen üst solunum yolu enfeksiyonları, yazın da yaşanabilir. Sıcak günlerde organizmanın çevre sıcaklığıyla alışveriş dengesini kurmakta zorlanabileceğini akılda tutmak gerekir. Buna maruz kalmamak için deniz ya da havuza girdiğiniz günlerde su tüketimini artırın. Hava geçirgenliği iyi olan kumaşlardan yapılmış kıyafetleri tercih edin. Deniz ve havuz sonrası ya da yoğun terleme sonrası kısa süreli duş alarak vücudunuzu temiz ve kuru tutun. Islak mayo ve havlularınızı hemen değiştirin. Islak veya terli vücutla rüzgâra ve klimaya doğrudan maruz kalmayın. Soğuk gıda ve içecekleri yavaş tüketin.
Uyurken klima yerine pencereyi açın
Evlerde, özellikle uyunacak odaların pencere yoluyla havalandırılması, klima ile serinletilmesinden daha sağlıklıdır. Çok tavsiye edilmemekle birlikte; havanın çok sıcak olduğu gecelerde klima açık halde uyumak zorunda kalınabilir. Böyle durumlarda, klimanın yaklaşık 22-23 derece civarında bir sıcaklığa ayarlı olması gerekir. Soğuk hava çıkış hızı (üfleme) en düşük şiddette olmalıdır. Soğuk hava çıkış yönü odanın tavanına dönük olmalı, sabit kalmalıdır. Uyuyan kişilerin üzerine direkt yönlenmemelidir. Hem pencere hem klima açık olmamalıdır. Gece üşüme hissiyle uyanılırsa klima kapatılmamalı, sıcaklık ayarı 3-5 derece artırılmalıdır.
Araç klimalarında da ideal serinliğin elde edileceği derece bulunup, bu ayar çok sık değiştirilmemelidir. Araçlarda soğuk hava çıkışı yönelimi, araçtakilerin yüz ve gövdesine doğru olmamalı, aracın ön ve yan camlarına dönük olmalıdır. Araçlarda, ev ve işyerlerinin aksine, klima yolu ile havalandırma pencere havalandırmasından daha güvenlidir ve daha çok önerilir. Pencere yoluyla havalandırma, sadece çok düşük hızlarda ve tek pencereden sağlanmalıdır. Aile-Sağlık
Bilinçsiz klima kullanımı hasta eder
Birkaç önemli noktaya dikkat etmek, klimaların riskini azaltacaktır:
* Klimayı sık sık açıp kapatmayın.
* Hafif ama kesintisiz birkaç saat çalıştırın.
* Sıcaklık ayarını çok düşürmeyin.
* İdeal serinliği elde edecek şekilde derece ayarını yapıp çok değiştirmeyin.
* Klimanın bakımını düzenli olarak yaptırın.
* Filtrelerini zamanında yenileyin.
Zaman