Yeniden ibadete açıldı
Anadoluhisarı’ndaki tarihi namazgah 29 Mayıs Fetih Kutlamaları kapsamında yeniden ibadete açıldı.
Beykoz Belediyesi tarafından her yıl onarılıp, çevre düzenlemesi ve temizliği yapılarak vatandaşların yaz aylarında ibadetini yerine getirmek için ibadete açtığı Tarihi Anadolu Namazgahı, Osmanlı padişahlarından Yıldırım Beyazıt’ın İstanbul’un fethi için 1396’da yaptırdığı Anadoluhisarı Kalesi bitişiğinde yer alıyor.
Mehteran gösterisiyle başlayan programın açılış konuşmasında İstanbul’un Fethi’nin 562. yıldönümünü kutlayan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, tarihi namazgahın bir sembol olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Ecdadımız gittiği her yere medeniyet ve insanlık götürmüştür. İnsanlık için her köşeye tarihi eser yaptırmıştır. İstanbul’un Fethi hazırlığı için Yıldırım Beyazıt tarafından yapılan Anadoluhisarı Namazgahı bizim için çok önemli bir kültür ve medeniyet mirasıdır. Biz bu eserleri, mirası korumak ve ecdadımızı da bu vesile ile anmak için gayret ediyoruz, emek veriyoruz. İnsanlığın yeniden dirilmesi, yeni bir anlayışla Türkiye’nin ve ecdat yadigarlarının ihyası için emek vermeye, çalışmaya devam edeceğiz.”
Beykoz’da çekimleri devam eden Diriliş Ertuğrul dizisinde, ünlü İslam Alimi İbn-i Arabi karakterine hayat veren oyuncu Osman Soykut da, tarihi eserlerin korunması, ihyası ve tekrar hizmete sunulmasından dolayı Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e teşekkür ederek İstanbul’un Fethin’nin yıldönümünü kutladı.
Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş’ın verdiği vaazın ardından kılınan cuma namazıyla birlikte ibadete açılan tarihi namazgah, yaz ayları boyunca cuma namazlarında Ramazan ayı boyunca ise teravih namazlarında açık olacak.
Kavurmalı pilav, ayran ve tatlı ikramının da yapıldığı tarihi Anadoluhisarı Namazgahı açılışına, AK Parti İstanbul Milletvekili ve İstanbul 1.Bölge Milletvekili adayı Alev Dedegil ve vatandaşların yanı sıra, Meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
NAMAZGÂH NEDİR?
Açık havada namaz kılmak amacıyla yapılmış ibadet yeri. Namazgahlar şehirlerde ve yakın çevredeki mesire yerlerinde daha çok yaz mevsiminde hizmet vermek amacıyla kurulurdu. Buralarda cuma ve bayram namazlarıyla ramazanda teravih namazları kılınırdı. Şehir namazgahlar ise yolculuk sırasında ibadet ve dinlenme ihtiyacını gidermek amacıyla menzil yerlerinde inşa edilirdi.
İHA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.