Yeşilay'dan Danıştay'ın alkol kararına tepki

Yeşilay'dan Danıştay'ın alkol kararına tepki

Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı, Danıştay’ın alkol kararına sert tepki gösterdi.

Üsame Karakış'ın haberi

Danıştay’ın aldığı tartışmalı karara tepkiler çığ gibi... Ankara Barosu’nun başvurusu üzerine Danıştay 13. Dairesi, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK)’nun alkol konusunda yaptığı düzenlemenin çok önemli bazı maddelerini iptal ederken, iptal edilen maddelerin özellikle gençlerin alkolden uzak tutulmasına yönelik maddeler olması dikkat çekiyor.

Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı, Danıştay’ın aldığı bu karara sert tepki gösterdi. Yapılan düzenlemenin zaten yetersiz olduğunu ifade eden Balcı, Danıştay’ın alınan kararları durdurmasının işleri iyiden iyiye kötüye götüreceğini söyledi.

Balcı, “Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten bu yana yapılan düzenlemenin bu hali ile bile gençleri alkolizm tehlikesinden korumaya yetmeyeceğini vurguladık. Bu hususlarla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Bölge Ofisi’nin kendi üyesi olan 52 ülkede alkole bağlı pek çok zararın azaltılması amacıyla birçok faaliyet yürütmekte olduğunu belirtmiştik” dedi.

“SAĞLIK, ÖZGÜRLÜKTEN DAHA ÖNEMLİ”

Danıştay’ın TAPDK’ın yaptığı düzenlemeyi hiçe saydığını ifade eden Balcı, 19 Mayıs’ta gençlerin teknelerde yaşadığı alkol rezaletinin daha gündemden düşmediğine dikkat çekti. Balcı tepkisini şöyle sürdürdü: “18 yaşından büyüklerin alkollü içki içme özgürlüğünden önce onların sağlığının korunması gelmektedir. Anayasa’nın 58. Maddesinde devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan korumakla görevlendirilmiştir. Gençlerin bulunduğu bu mekânlarda alkol kullanımının gençlerin sağlığını tehlikeye sokacak boyutlara ulaştığını pek çok vakada gördük ve görmekteyiz. Son olarak 19 Mayıs tatilini fırsat bilen liseli gençlerin tekne partisinin alkolün dozunun kaçırılması ile hastanede neticelendiğini esefle gördük. Bu gibi tehlikelerin önlenebilmesi için devletin görevlendirdiği düzenleyici bir kurum olan TAPDK’nın yaptığı düzenleme Danıştay tarafından hiçe sayılmıştır.”

Akit