Yörük çadırları güneş enerjisiyle aydınlandı

Yörük çadırları güneş enerjisiyle aydınlandı

Adana'nın Karaisalı ilçesinde hala göçebe olarak çadırlarda yaşayan Yörükler, yıllardır karanlıkta sürdürdükleri hayata güneş enerjisi sistemiyle son verdi.

Adana'nın merkez Karaisalı ilçesinde bulunan Yörükler, hayvancılıkla uğraştıkları için kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor. Yörüklerde göçebe yaşamalarına rağmen teknolojiye de ayak uydurmayı ihmal etmiyor. Daha önce çadırlarda karanlıkta yaşayan ya da gazlı lamba ya da mum ile aydınlanmayı deneyen Yörükler, bu kez güneş enerjisinden elektrik üretmeye başladı. 750 lira maliyetle çanta biçiminde alınan güneş enerjisini çadıra yerleştiren Yörükler, bu sistem sayesinde özellikle güneşli günlerde üretilen elektrikten cep telefonlarını şarj edip, çadırın aydınlatılması ve hatta 37 ekran televizyonu izleme imkanı bile bulabiliyor.
Güneş enerjisi kullanan Yörük ailelerden biri de Gülizar ve Çelebi Öztürk çiftti. 3 çocuklarıyla birlikte yıllardır göçebe yaşadıklarını anlatan Gülizar Öztürk, hayvancılık yaptıkları için hala çadırda ve göçebe yaşamak zorunda kaldıklarını belirterek, "Daha önce traktörün aküsüyle aydınlanmaya çalışıyorduk. Ancak sonra komşularımızın güneş enerjisi alıp bununla elektrik üretip bundan faydalandıklarını öğrendik. Bizde gidip bir panel ve sistemi aldık. Bu sayede karanlıktan kurtulduk çocuklarımız akşamda ders çalışabiliyor. Bu bizim için çok iyi oldu ancak yetersiz kalıyor. Güneşli günlerde idare ediyor ama güneş olmadığı zaman yararlanamıyoruz" diye konuştu.

"ELEKTRİĞİNİZİ ÇANTA GİBİ YANINIZDA TAŞIYIN"

Güneş enerjisinden elektrik sistemini üreten Yusuf Özer, sistemin hazırlanan panellerin güneş ışınlarını elektrik enerjisine çevirmesiyle çalıştığını ifade ederek, "Güneş pilleri ile yapılır. Binaların çatıları ve yüzeyleri yarı iletken tabakalarla kaplanır. Güneşten gelen enerji elektronlara enerji verir hareketlenen elektronlar başka bir yarı iletken malzemeye aktarıldığında elektrik elde edilir. Güneş enerjisi, gerek çevreci olması gerekse ucuz işletme maliyeti sebebi ile tercih edilen elektrik üretme yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Hemen hemen her alanda kullanılabilen bu sistem yenilikçi bina uygulamaları ile oldukça popülerleşmiştir. Bizde sizlere ortalama 5kW-saat elektrik ihtiyacı olan bir ev için gerekli maliyet hesabını çıkardık. Sonuç iç açıcı gözüküyor" dedi.

Özer, Yörük çadırlarına satılan sistemin 180-200 wat enerji ürettiğini, bu enerjinin de cep telefonu şarj etme, 37 ekran televizyonu çalıştırma, çadırın aydınlatılması işleminde kullanılabileceğini maliyetinin ise sadece 750 lira olduğunu, şahsın çanta ile sistemi her yere taşıyabileceğini kaydetti.

Haber7