Yüksek şekere lifli bariyer

Yüksek şekere lifli bariyer

Şeker hastalarında diyet listesi reçete kadar hayati önemli. Kan şekerinin kontrolünü sağlamak için lifli yiyecekler tüketmek ve öğün atlamamak gerek

Selahattin Dönmez'in yazısı

Diyabetli bireyin kilo verirken diyetindeki şeker miktarı doğru ayarlanmalıdır: Diyabette beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesinin amacı; hayat boyu uygulanabilecek en ideal beslenme programını oluşturarak yaşam kalitesini yükseltmek ve yaşam süresini uzatmaktır. Diyabetli bireylerde beslenme tedavisi diyabetin kontrol ve yönteminde temeldir. Hastaların fiziksel özellikleri, beslenme alışkanlıkları, ekonomi durumu, yaşam tarzları, laboratuar sonuçları, aktivite düzeyleri, kilosu, yaşı ve uygulanan tıbbi tedaviye bağlı olarak değişmektedir. Diyabet diyeti her hasta için özel olarak bir diyetisyen tarafından hazırlanmalı ve her diyabet hastası sadece kendisi için hazırlanan diyeti uygulamalıdır.

Ayrıca diyabeti olan bireyin kontrollü bir beslenme eğitiminden sonra, kendi kendine kan şekerindeki değişikliklere bağlı olarak beslenmesini dengelemesine yardımcı olacak bir yöntem de mevcuttur. Bu yöntem karbonhidrat sayımı olarak adlandırılmaktadır. Karbonhidrat sayımı bireyin kan şekerindeki ani düşüş ve artışı tespitinin ardından, karbonhidrat içeriklerine göre sınıflandırılmış olan besinler arasından doğru seçim yapabilmesi yeteneğidir.

Diyet listesi yaşa ve boya göre ayarlanmalı

Diyabetli birey, eğer kiloluysa bir an önce yaşına ve boyuna uygun hedef ağırlığına getirilmeli ve o ağırlığını korunmalıdır.

• Diyet planında önemli olan porsiyon ölçülerine dikkat edilmesidir.

• Kan şekerinde ani değişikliklerin olmaması için kesinlikle öğün atlanılmamalıdır.

• Bireylerin günlük besin öğesi ve enerji gereksinimleri farklıdır. Ekmek, et, süt, sebze, meyve, yağ gruplarından her birinden ihtiyacı olan miktarlar saptanılarak, bireye özel bir beslenme planı yapılmalıdır. Her bir gruptan önerilen miktarda yenilmesi, besin öğesi ve enerji gereksinimini karşılayacaktır.

• Yeterli ve dengeli beslenmek için her gün 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde beslenmeye dikkat edilmelidir.

• Diyabetli bir bireyde diyet tedavisi ömür boyu süreceği için her gün çeşitli besinlerle, gerekli porsiyon kontrolü sağlanarak besin çeşitliliği sağlanmalıdır.

• Öğünlerin her gün düzenli olarak aynı zaman dilimlerinde tüketilmesi önemlidir.

• Sebze, meyve, kuru baklagil, kepekli ekmek gibi yüksek posalı yiyecekler kan şekerinin kontrolünde oldukça etkilidir. Bu nedenle günlük beslenmede bu besinlere sıklıkla yer vermek önemlidir.

• Çay şekeri, Şeker ve Şekerlemeler, Reçel ve Marmelat, Pekmez, Bal, Çikolata, Dondurma, Helva çeşitleri, Hazır meyve suları, Şekerli Kurabiye, Pasta ve Tatlılar, Şekerli içecekler (meşrubatlar) gibi besinler kan şekerini çabuk yükselmesine neden olacağı için diyabetli bireylere önerilmez. Ancak, diyabet hastalığının önemini bilen ve bu hastalıkta diyet tedavisinin etkinliğinin bilincine sahip bir bireye, diyetinde günlük alması gereken enerjinin yüzde 5’ i böyle basit şeker kaynaklarından sağlanabilir. Ancak, diyabetli bireyin verilen miktardan fazlasını tüketmeyeceğinden emin olmak gerekir.

Star