Yüzyılın olayı kuyruklu yıldızın geçişi bekleniyor
ISON kuyruklu yıldızına ilişkin gözlem projesi yürütülüyor
Yüzyılın olayı beklentilerini oluşturan ISON kuyruklu yıldızı, güneşe çok yakın olduğu için teknik olarak gözlemlenemeyecek. Beklendiği gibi dolunay kadar parlak da olmayacak, ama 15 Kasım'dan sonraki 1 hafta boyunca sabaha karşı çıplak gözle izlenebilecek.
TÜBİTAK'ın Antalya Bakırlıtepe'deki Türkiye'nin en iyi teleskoplarına ve teknik birikime sahip olan gözlemevinde, 'parlaklığı dolunay kadar olacak', 'yüzyılın olayı', 'gündüz-gece çıplak gözle görülebilecek' gibi beklentilere yol açan ISON kuyruklu yıldızına ilişkin gözlem projesi yürütülüyor.
DOLUNAY KADAR PARLAK GÖRÜNMEYECEK
TUBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden (TUG) Dr. Tuncay Özışık, yaygın olarak 'Comet ISON', astronomi literatüründe 'C/2012 S1' olarak adlandırılan kuyruklu yıldızın, TUG'dan ayna çapı 100 cm olan T100 teleskobuyla gözlendiğini söyledi. Dr. Özışık, "Tahminler geçmiş yıllarda geçen iki kuyruklu yıldızdan daha parlak olacağıydı. Dolunay kadar parlak gözükecek gibiydi ama şu andaki gözlemler, pek o kadar olmayacağını gösteriyor. Güneşe çok yaklaştığı için parlak olacak ama teknik olarak biz göremeyeceğiz" dedi.
ÇEKİRDEKTE KIRILMA BEKLENİYOR
Güneşin çevresinde hiperbolik bir yörüngede dönen kuyruklu yıldızın, güneşe doğru gelerek çok yakın noktadan geçeceğini ve sonra yörüngesinde tekrar uzaklaşacağını belirten Dr. Özışık şöyle konuştu:
"Güneşe çok yaklaşacağı için çekirdeğinde bir kırılma bekleniyor, parçalanma olabilir. Biz o parçalanmayı, geçtikten sonra da gözlemleyebileceğiz. Hem Dünya'da hem Türkiye'de yerden teleskopla bu anlamda yapılan ilk gözlem olacak. Diğer kuyruklu yıldızlardan farkı, öncesi ve sonrası gözlenebilecek."
Cihan