Zilhicce'nin ilk 10 günü hangi ibadetlerle ihya edilmeli?
"Bu günlerde Allah'ı çokça yüceltip hamd ederek ve hayır işleyerek ihya etmeliyiz."
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 sebebiyle bu sene Suudi Arabistan'da, Hicaz bölgesinde bulunanlar haricinde hiçbir ülkeden hacı adayı kabul edilmeyecek. Haccı Ekber'e denk gelen bu yılda sadece hicaz bölgesinde bulunalar, İslam âlemi adına temsili olarak hac farizasını yerine getirecek.
İslam'da büyük öneme sahip olan ve içerisinde hac ibadeti yapılan Zilhicce ayı, Kur'an-ı kerim ve hadislerin tarifiyle içerisinde salih amellerin yapıldığı en önemli günler olduğu ifade ediliyor.
Zilhicce'nin ilk 10 gün ve gecesinin hakkıyla ihya edilmesi için bazı tavsiyelerde bulunan Yaşasın, bu günlerde çokça hayır işlenmesi, fakir ve yetimlerin doyurulması, Allah'u Teâlâ'yı çokça yüceltip hamd edilmesi gerektiğini vurguladı.
"Hac yok ama Zilhicce var"
Zilhicce, Arapça'da eskiden beri haccın bulunduğu, haccın yapıldığı ay olarak kullanıldığını ve hac mevsimi olması münasebetiyle toplumda da çok iyi bilindiğini belirten Yaşasın, "Ramazan'dan sonra Şevval ayı gelir. Ardından gelen Zilkade ve Zilhicce, hac ayları olarak bilinir. Bu sene hac sembolik olarak yapılıyor. Salgın sebebiyle dünyanın her tarafından giden hacılar yerine Suudi içerisinde, hicaz etrafında bulunanlar bizim adımıza hac yapacaklar. Hac yok ama Zilhicce var. Bunun için Zilhicce'yi öncelemek, programımızın arasına almak iyidir." diye konuştu.
"Hac ibadetinin yerine getirilmesi anlamında bir sorun olmadığı dönemlerde de dinimizde Zilhicce'nin büyük öneme sahip olduğunu ancak bu sene hac olmayınca ne yapılabilir?" şeklinde bir sorunun akla geldiğini hatırlatan Yaşasın, bu sebeple bu ayın işlenmesi konusunun gündeme geldiğini söyledi.
"Zilhicce ayı Hazreti Musa'nın Allah ile konuştuğu ek 10 güne denk geldiği söylenir"
Yaşasın, "İslam uleması, Zilhicce'nin ilk 10 gecesinin çok mübarek olduğunu söylemişlerdir. Hatta Fecr suresinin ikinci ayetinde geçen '10 geceye andolsun' ifadenin Zilhicce'nin 10 gecesi olduğu söylenir. Bu anlamda çok değerli, mübarek, ibadetle geçirilmesi gereken bir dönemdir. Yine birçok tefsir ulemasının ifadesine göre, Zilhicce ayı Hazreti Musa'nın ek 10 gününe denk geldiği söylenir. Kur'an-ı Kerim'de Hazreti Musa'nın Allah'u Teâla ile buluşması 30 gün olarak ifade ediliyor. 'Sonra buna 10 gün daha ekleyip 40 güne tamamladık' ifadesi geçer. İlk 30 günün Zilkade ayı, diğer 10 günün Zilhicce olduğu söylenir. Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle o dönemde Hazreti Musa Allah'u Teâla ile konuşmuştur. Bu anlamda çok mübarek, ifa edilmesi gereken gecelerdir." şeklinde konuştu.
"Peygamber efendimiz, bu günlerde yapılan hayırlı amellerin cihattan bile daha hayırlı olduğunu ifade etmiştir"
İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın
Peygamber Efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem) Zilhicce'nin 9'uncu günü olan arife günü ile ilgili hadislerinin çok yaygın olduğunu hatırlatan Yaşasın, şöyle konuştu:
Bildiğimiz gibi arife günü oruç tutmak sünneti müekkededir. Bununla birlikte orada işlenen her türlü amel çok değerlidir. Peygamber efendimiz Zilhicce orucuyla ilgili 'Allah'tan umuyorum ki Arife gününün orucu kendisinden önceki ve sonraki senenin günahlarını kefaret edici olur' diyerek insanın çok hoşuna gidebilecek bir müjde vermiştir. Zilhicce'nin ilk 10 gün ve gecesi ile ilgili de peygamber efendimiz bir ifadesinde, 'kendisinde salih amel işlenen günlerin Allah'a en sevimlisi Zilhicce'nin ilk on günüdür' dedi. Sahabeler; Ya Resulullah! Allah yolunda yapılan cihad da mı o günler kadar sevimli değildir? Diye sordular. Resulullah, 'evet, Allah yolunda yapılan cihad da! Ancak canı ve malı ile cihada çıkıp da onlardan hiçbir şeyi geri döndürmeyen (yani şehid olan) hariç' diye cevap verdi.' Bu anlamda çok büyük bir döneme girmiş oluyoruz. Eğer ay hesabında bir farklılık olmaz da ilan edildiği gibi olursa bu salıyı çarşambaya bağlayan gece (21 Temmuz'u 22 Temmuz'a bağlayan gece) Zilhicce'nin ilk gecesi olacak. Bu günleri mümkün mertebe hayır ve ibadetle geçirmek iyidir.
"Allah'ı yüceltip hamd ederek, hayır işleyip yetimlere ikramda bulunarak bu günler ihya edilmelidir"
Peygamber Efendimiz, bu günlerde çokça ibadet edilmesinin iyi olacağını ifade etmesi üzerine arefe günü haricindeki diğer günlerde de oruç tutulmasının faydalı olacağını vurgulayan Yaşasın, yapılabilecek diğer hayırlı amellerle ilgili şu ifadelere yer verdi:
"Özel anlamda o güne has bir oruç emri yoktur. Ancak hayırlı ameller denilince akla gelen en önemli amellerden birisi de oruçtur. Yine Peygamber Efendimizin tavsiyesiyle o vakitlerde çokça tahmit, tehlil ve tekbirde bulunmak önemlidir. Allah'u Ekber Allah'u Ekber La ilahe İllallah Allah'u Ekber Allah'u Ekber ve Lillahil hamd' şeklinde Allah'u Teâlâ'yı tekbir edip O'na hamd etmek önemlidir. Hac olmadığı için bunu yaşamak iyi olur. Ayrıca çokça hayır işlemek, sadaka vermek, çokça iyilikte bulunmak, mümkünse kurban kesmek ve muhtaç olan insanlara daha fazla ulaştırmak önemlidir. Salgın sürecinde yoksulluk da daha fazla arttı. Yoksulları doyurmaya çalışmak, yetimlere ikramda bulunmak, kötü sözden sakınmaya çalışmak önemlidir. Ancak sadece bu zamanlara has olarak değil bu değerli vakitleri sürekli hale getirmek için vesile kılmak adına önemlidir. Bu şekilde Zilhicce'den istifade etmeye çalışalım."
İLKHA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.