Zorunlu aşı sayısı 13’e çıktı

Zorunlu aşı sayısı 13’e çıktı

Sağlık Bakanlığı çocuklar için 1 yaşından itibaren yaptırılması gereken suçiçeği aşısını zorunlu hale getirdi. Böylece zorunlu aşı sayısı 13’e çıktı.

Aileler bu aşılar için hiçbir ücret ödemeyecek

Ailelere müjdeli haber Sağlık Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, suçiçeği aşısının ücretsiz yapılmasına karar verdi. Çocukların aşı takvimine alınan suçiçeği 1 Mart tarihinden itibaren çocuklara yapılacak. Suçiçeği aşısının da takvime girmesiyle çocuklara zorunlu olarak yapılması gereken aşı sayısı da 13’e çıkmış oldu.

HEPATİTLER DE DAHİL

Aşı takviminde olan ücretsiz 13 aşı türü ile dozları şöyle belirlendi: “Hepatit B 1, Hepatit B 2, Hepatit B 3, BCG Verem Aşısı, DaBT-İPA-Hib 1 (Karma Aşı), DaBT-İPA-Hib 2, DaBTİPA- Hib 3, DaBT-İPA-Hib (Rapel), KPA 1, KPA 2, KPA 3, KPA (Rapel), KKK, OPA 1, OPA 2, Hepatit A 1, Hepatit A 2, Suçiçeği.” 89 TL ALINIYORDU Sağlık Bakanlığı yetkilileri özellikle suçiçeği aşısının çocuklar için hayati önem taşıdığını söyledi. Suçiçeği aşısını aileler 83 ile 89 TL arasında değişen fiyatlarla alıyordu. Ayrıca yine aşı ailenin isteğine bırakılırken yeni düzenlemeyle zorunlu hale getirildi. Bu sayede çocukların hastalanması ve birbirlerine bulaştırmasının kesin olarak önüne geçilmiş olacak.

AiLE HEKiMLERi YAPACAK

Aşılar için görev aile hekimlerine verildi. Hekimler çocukların aşı ile ilgili takvimini zamanında uygulamaya koyacak. Bakanlığın kesin talimatına göre hareket edecek doktorlar çocukları sürekli takip edecek.

O MİKROP SİVRİSİNEKTEN GEÇMİŞ

2.5 yaşındaki Nehir’in kemoterapi görmesine neden olan mikrobun kaynağının sivrisinek olduğu kesinleşti. Doktorlar “Tedavi edilmese ölebilirdi” dedi. Muğla’nın Fethiye ilçesi Karadere beldesinde oturan Mehmet ve Kadriye Kaşlı çiftinin kızları 2.5 yaşındaki Nehir, 2 Eylül 2012’de yüksek ateş ve kusma şikayetiyle Fethiye Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Buradaki tedavinin ardından sevk edildiği Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedaviye alınan Nehir’e, nadir görülen ve tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanan ‘hemafagositik sendrom’ (HLH)’ teşhisi konuldu.

Dökülen saçları yeniden çıktı Hastalığın genetik olup olmadığını araştıran doktorlar, mikrobun küçük kızı ısıran bir sivrisinekten bulaştığını tespit etti. 5 hafta kemoterapi ve antibiyotik tedavisi gören küçük kızın kan değerlerinde düzelme oldu. Taburcu edilen Nehir, evinde dinlenmeye başladı. Aradan geçen 3.5 ayın ardından Nehir’in kemoterapi nedeniyle dökülen saçları yeniden çıktı. Kızlarının siivrisinek ısırması nedeniyle hastalandığını öğrenen aile ise kış mevsimi olmasına rağmen 2 odalı evi belirli aralıklarla ilaçlıyor.

Bugün