7 binden fazla çocuk zatürreden ölüyor

7 binden fazla çocuk zatürreden ölüyor

Çocuk solunum yolu hastalıkları arasında ölümcül olmasıyla tehlike arz eden zatürre, her yıl 7 bir çocuğun hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte uzmanlar, aileleri çocuklarda görülen zatürreye karşı uyardı. Çocukların aşılarının yapılmasının zatürreye yakalanma riskini azalttığını belirten uzmanlar, zatürrenin ciddi bir sorun olduğunu ve her yıl Türkiye’de 5 yaş altında 7 binden fazla çocuğun zatürre nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Çocuk solunum yolu hastalıklarının dünyada en sık görülen hastalık grubu olduğunu dile getiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, konuyla ilgili şunları söyledi:

 5 yaş altı çocuklar risk altında
 
“Zatürre, alt solunum yolu hastalığıdır. Zatürre, akciğer iltihabı anlamına da gelir. Türkiye alt solunum yolu hastalıklarında 5 yaş altı çocuk ölümlerinde birinci sırada yer alıyor. Dünyada her yıl 12 milyona yakın çocuk ölüyor ve bunların yüzde 28'i zatürre kaynaklı ölümler oluşturuyor. Ülkemizde de 2 ay ile 5 yaş grubundaki çocukların ise yüzde 30'una yakını bu hastalıktan hayatını kaybediyor. Çocuklarda zatürre ciddi bir sorunu ve her yıl ülkemizde 5 yaş altında 7 binden fazla çocuk zatürre nedeniyle hayatını kaybetmektedir."
Zatürre belirtileri neler?
 
“Ailelerin de zatürre konusunda dikkat etmesi gerekiyor. Öksürük, ateş, hırıltı, nefes darlığı ve solunum sayısının artması zatürre belirtisi olabilir. Aileler bu konuda bilinçli davranmalı. Eğer bir çocuğun ateşi varsa ilk iki ay içerisinde solunum sayısı dakikada 60'ın, 2 ve 12 ay arasında 50'nin, 1 ve 5 yaş arasında da 40'ın üzerinde ise çocukta zatürre olma ihtimali çok yüksektir. Zatürrede önemsenmesi gereken bir hastalıktır."
 
Zatürre tedavi edilebilen bir hastalık

 
“Zatürre, günümüzde başarı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Zatürreden korunmak için genel sağlık tedbirlerine uyulmasının önemlidir. Bu nedenle zatürreden koruma yollarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bebekler ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeli. Sonraki dönemlerde ise yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Çocuklara ellerin iyi bir şekilde yıkanması öğretilmeli ve erişkinler de bu konuda dikkatli olmalı. Çocuklarımızı grip gibi viral enfeksiyonlardan korumak da zatürreyi önleyebiliyor ayrıca sigara dumanı ile çocuklarımızı temas ettirmemeliyiz. Bu son derece önemlidir."
 
Zatürreden korunmada aşının önemi
 
“Zatürreden korunmada aşılamada önemli bir rol oynar. Sağlık Bakanlığı mevcut aşı takviminde yer alan pnömokok aşısının, hastalığın önlenmesindeki yeri ve önemi aileler tarafından tam öğrenilmeli. Çocuklarımızın aşılarının tam yaptırılması, zatürre hastalığının önlenmesinde en önemli koruyucudur. Tedaviye geç kalındığında ölümlere neden olabilen ancak tedavisi mevcut olan bu hastalıkta aileler bilinçli olmalı. Çocuğun ateşi varsa, sık nefes alıp veriyorsa, göğüs kafesinde çekilmeler oluyor ve çocuk beslenemiyorsa, hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."
 
Zatürre nedir?
 
Ölümcül hastalıklar arasında yer alan zatürre, akciğerlerde meydana gelen iltihaplanma neticesinde ortaya çıkan son derece ciddi bir hastalıktır. Tıbbi literatürde pnömoni olarak isimlendirilen bu hastalık, virüs, bakteri ve parazitlerin akciğere yerleşmesi neticesinde gelişmeye başlar. Zatürre, Türkiye'de ölüme sebep olan hastalıklar arasında beşinci sırada yer alırken, enfeksiyona bağlı ölümler arasında birinci sıradadır.
 
Bulaşıcı bir hastalıktır
 
Zatürre bulaşıcı hastalıklar arasında yer alır, ancak bu mikrobu alan herkes zatürre olmaz. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler, hafif öksürük ve ateşle atlatılabilir. Tedavi edilmediği zaman ciddi sağlık sorunlarını da beraberinden getiren zatürre, virüsün vücuda girmesiyle başlar. Zatürre mikrobu taşıyan kişilerle yakın temasta bulunmak ve aynı çatal ve kaşığı kullanmakla hastalık, kişiden kişiye de geçebilir. Ayrıca vaktinde tedavi edilmeyen bronşit de zatürreye dönüşebilir. Bu nedenle belirtiler gözlendiği anoda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.
 
(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.