Abdestte sedef hastalığı riski özür sayılır mı?
Bir kimse, abdest alırken kollarını yıkadığı zaman alerjiden dolayı kabarmalar oluyor ve sedef hastalığına çevirme riski varsa, bu durum özür sayılır mı, ne yapmalıdır?
Şafii Mezhebi'ne göre, doktor tarafından su değmesi durumunda kollarının ciddi zarar göreceği kesin olarak tespit edilip ve teşhis konulursa, bu durumda sağlam olan yerleri yıkadıktan sonra, kolları için de teyemmüm etmesi gerekir. (bk. Nevevî, Mecmu, 2/286-292)
Hanefî Mezhebi'ne göre, teyemmüm ile yıkamak bir arada olmaz. Buna göre, eğer abdest organlarından çoğu hasta ise teyemmüm yapılır ve sağlam olan organlar da ayrıca yıkanmaz. Abdest organlarının çoğu sağlam ise bu sağlam olan organlar yıkanır ve hasta organlar için ayrıca teyemmüm etmek gerekmez. Bazı alimlere göre konu organların çoğu değil, aynı organın çoğu hasta veya sağlam olmasıyla değerlendirilir.(bk. el-İhtiyar; Reddu’l-Muhtar; teyemmüm bölümü).
Bu durumda iki ayak, yüz ve baş sayıca iki koldan daha fazla olup sağlam olduğuna göre, bu sağlam olanları yıkar ve ayrıca teyemmüm etmez.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.