Ali Erbaş: Din güvenliği milli güvenlik konusu haline geldi

Ali Erbaş: Din güvenliği milli güvenlik konusu haline geldi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Bu coğrafyada İslam’ı yok sayarak gelecek planlamak mümkün değildir” dedi

Erbaş, Kamu Denetçiliği Kurumu’nca düzenlenen “Din Eğitimi ve İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Çalıştayı”nda konuştu.

Erbaş, konuşmasında son asırda sosyal, kültürel, teknolojik, dinî alanda meydana gelen hızlı değişimlerin iki gerçeği ortaya çıkardığını ifade ederek şunları söyledi:

Din güvenliği milli güvenlik konusu haline gelmiştir

Bu coğrafyada İslam’ı yok sayarak, öteleyerek var olmak, bir hayat ve gelecek planlamak mümkün değildir. Dahası İslam’ın ilke ve değerleri bilinmeden bu toplumu tanımak ve anlamak da mümkün değildir. İkincisi ise; bugün dini doğru anlamak çok hayati bir meseledir. Din güvenliği milli güvenlik konusu haline gelmiştir. Din istismarı ve dinin kavramları arkasına gizlenen terör örgütleri ve hain yapılar, varlığımızı, birliğimizi, geleceğimizi tehdit etmektedir.”

Diyanet İşleri Başkanlığının, Milli Eğitim Bakanlığının ve dinî yükseköğretim kurumlarının milletin dinî hayatına ve geleceğine rehberlik etme sorumluluğunu taşıdığına işaret eden Başkan Erbaş, “Bu üç kurumun, sosyal ve küresel gerçeklikleri göz ardı etmeden, çok boyutlu, kapsamlı ve disiplinli çalışmalarla bir yol haritası ve gelecek perspektifi oluşturması, milletimizin bugünü ve yarını açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.

“İLİTAM’ın ortaya çıkmasında en önemli etken, 28 Şubat sürecinde yaşanan sıkıntılardır”

İLİTAM programlarının ortaya çıkmasında en önemli etkenin 28 Şubat sürecinde yaşanan sıkıntılar olduğunu belirten Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Söz konusu süreçte ilahiyat fakültelerinin kontenjanları iyice azaltılmış, katsayı uygulaması nedeniyle imam-hatip lisesi mezunlarının farklı bölümleri tercih etmeleri de engellenmiş ve lisans eğitiminden mahrum bırakılan ciddi bir kesim ortaya çıkmıştır. Sosyo-politik düzlemdeki bu mağduriyet, öncelikle sınavsız geçiş imkânı ile ilahiyat ön lisans programının öğrenci kabulüne başlamasına neden olmuş, ardından ön lisans mezunlarındaki artış ve dikey geçiş sınavı ile örgün eğitime geçişteki yığılma sebebiyle İLİTAM programı bir ihtiyaç olarak gündeme gelmiştir.”

Din eğitimi açısından sıkıntılı dönemlerin geride kaldığına dikkat çeken Başkan Erbaş, “Mağduriyetler giderilmiş, dini yükseköğretim yapan fakültelerin sayısı 105 olmuştur. Bu fakültelerin 2018 yılı kayıt kontenjanı 18 bini aşmış durumdadır” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, uzaktan eğitim imkânının ve tercihinin; imkânsızlıklar nedeniyle öğrenim çağında istediği eğitimi alamayanlara fırsat sunması, eğitim mekânı, eğitimci, konaklama ve ulaşım giderlerinden tasarruf ettirerek eğitim maliyetlerini düşürmesi gibi sebeplerinin de olduğunu dile getirdi.

Başkan Erbaş, İLİTAM programlarının, özellikle Diyanet personeline dinî yükseköğretim düzeylerini yükseltme imkânı sunduğunu aktardı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.