'Allah'ın Sadık Kulu: Barla' vizyonda

'Allah'ın Sadık Kulu: Barla' vizyonda

Filmin galasına katılan sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda kişi, filmin kardeşlik mesajı verdiğini söyledi

Türkiye'de 'Motion capture' tekniğiyle çekilen ilk uzun metrajlı animasyon filmi 'Allah'ın Sadık Kulu: Barla', izleyenlerden tam not aldı. Filmin galasına katılan sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda kişi, filmin kardeşlik mesajı verdiğini ve BediüzzamanSaid Nursi'nin daha iyi anlaşılacağını aktardı.

Bediüzzaman Said Nursi'nin çileli hayatının en zorlu dönemlerinden 1927-1934 yılları arasındaki Barla hayatını anlatan Allah'ın Sadık Kulu: Barla filminin galası TİM-Maslak Show Center'da gerçekleşti. Filme siyaset, sanat, medya dünyasından yoğun katılım oldu. Yapımcılığını Fatih Gök'ün yönetmenliğini Esin Orhan'ın yaptığı, 3,5 yıllık titiz bir çalışmanın ürünü olan 'Allah'ın Sadık Kulu: Barla, Ser film tarafından hazırlandı. Film, Bediüzzaman Said Nursi ve talebelerinin tamamen orijinal fotoğraflarından faydalanılarak üç boyutlu olarak modellendi.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin sıkıntılı, çile ve mücadele dolu hayatının en çarpıcı dönemlerinden biri olan Barla hayatını animasyon türüyle beyazperdeye aktaran Allah'ın Sadık Kulu: Barla, Anadolu'nun ücra bir köşesine tecrit edilmeye çalışılan bir alimin iman hakikatlerine dayanarak sonradan tüm dünyayı saran bir muhabbet ve adanmışlık hikayesini ele alıyor. Film, her ne kadar animasyon tarzında olsa da, gerek kahramanı, gerekse anlatım tekniği ile küçük büyük herkesin ilgisini çekecek türden. Filmin orijinal kopya master hazırlıkları ise Alman ARRİ stüdyolarında gerçekleştirildi. Allah'ın Sadık Kulu: Barla, yurt çapında 255 kopyayla 303 salonda vizyona girecek.

Yapımcı Fatih Gök, film uzun süren bir çalışmanın sonucunda bu güne kadar geldiğini kaydetti. 3,5 yıl boyunca yoğun heyecanlı ve bir o kadar da ürkek bir hazırlık dönemi yaşadıklarını anlatan Gök, "Binlerce fotoğrafın sonunda güzel bir teknikle heyecanla bugünleri bekliyorduk. Sonunda çok güzel bir filmin beyaz perdeye yansıdığını düşünüyorum. İnşallah filmimiz beklentimiz çok yüksek. Bu teknikle yapılan filmin en son ulaştığı rakamın biraz daha üzerine çıkarak Bediüzzaman Hazretlerine yakışan tarzda bir seyirci potansiyeli yakalayacağımızı tahmin ediyoruz." dedi.

Yönetmen Esin Orhan ise Allah'ın Sadık Kulu: Barla'nın Türkiye'de ilk kez motion caption tekniği ile hazırlanan ilk uzun metrajlı film olduğunu söyledi. Yayın grubu olarak sinemaya yönelik çizgi filmler üretmek maksadıyla çizgi film birimini kurduklarını aktaran Orhan, "Bunun ardından Bediüzzaman gibi bir şahsiyetle başlayalım istedik. Bu sırada da teknik alt yapımızı oluşturup, 3,5 yıllık bir süre içerisinde neticeyi aldık. Projemizin toplumsal bir karşılığı var. Üstadı sevenlerin beyazperdede görmek isteyenlerin buna karşılık vereceğini düşünüyorum.Türkiye genelinde eşzamanlı olarak gösterime girecek. Avrupa ve Ortadoğu da gösterimi de olacak." diye konuştu.

Senarist Rıdvan Kızıltepe de Bediüzzaman'ı anlamanın gerçekten zor olduğunu kaydetti. Bediüzzaman'ın emsalsiz bir insan olduğunu aktaran Kızıltepe, "Duyguları itibariyle çok bambaşka yerde bir insan. İlim itibariyle çok çok yüksek bir insan. Ondan da öte hayatta pek çok insanı etkilemiş ve etkilemeye devam eden bir insan. Bu kadar etkileyen bir insanı hepimizin hayatında, düşüncelerinde etkileri var. Bediüzzaman'ın filmini yapmadan önce bu konuda yazılmış bütün hatıratı toplamaya çalıştık. Filmin yapım süresince Abdullah Aymaz ve Ali Ünal hocam ile istişare halinde olduk." ifadesini kullandı.

Filmin galasına Risale Haber Yayın Yönetmeni Kemal Benek ile yazarımız Abdurrahman Iraz da katıldı.

Cihan