Alo 183’ten bin 345 şiddet mağduru kadına yardım

Alo 183’ten bin 345 şiddet mağduru kadına yardım

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İletişim Merkezi Alo 183, 7 ayda bin 345 çağrıyı ilgili kurumlarla irtibata geçerek çözüme kavuşturdu.

Gelen taleplerin hepsi şiddet mağduru kadınlardan. Günde 2 bine yakın telefon alan iletişim merkezinin yüzde 57’si, kadın çalışanlardan oluşuyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Turkcell Global Bilgi’nin işbirliği ile açılan “Alo 183 Danışma Hattı” şiddet mağduru kadınlardan gelen çağrılara çözüm arıyor. Bugüne kadar şiddet gören kadınlardan iletişim merkezine gelen bin 345 yardım talebini çözüme kavuşturdu. Alo 183 üzerinden şiddet gören veya töre ve namus cinayetlerine maruz kalma riski taşıyan kadınlara yönelik çağrılar alınıyor, kadın konukevleri, aile danışma merkezleri hizmetleri ve yararlanabilecekleri diğer hizmet modelleri hakkında bilgi veriliyor. Gelen çağrının aciliyeti göz önünde tutularak, vakanın bulunduğu ilin acil müdahale ekip sorumlusuna yönlendirme yapılıyor. Acil müdahale ekibi vakayı değerlendirdikten sonra emniyet veya jandarma birimleri ile koordinasyon kurup, olaya kısa bir süre içerisinde müdahale ediyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İletişim Merkezi’ni çağrı merkezinin Gaziantep’teki modern binasında, alanında yetişmiş personeliyle en iyi hizmeti vermeye odaklandığını söylüyor. “Kadına karşı ayrımcılık ırkçılıktan daha beterdir, diyerek yola çıktık. Biz nimetin ve külfetin eşit paylaşıldığı bir Türkiye istiyoruz.” diyen Bakan Şahin, şu ifadeleri kullanıyor: “Hiçbir ayrımcılık istemiyoruz. Kadına yönelik şiddeti bir toplumsal sorun, bir insan hakkı ihlali, bir halk sağlığı sorunu olarak görüyoruz. Şiddetle mücadeleyi toplumsal seferberliğe dönüştürdük. Ancak böyle, insani değerleri güçlendirebilir, şefkatli, merhametli, dayanışma içinde olabiliriz.”

Ağırlıklı olarak şiddet, ihmal ve istismara yönelik hizmet veren ‘Alo 183’ hattına günlük 2 bine yakın telefon geliyor. Gelen çağrılar ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük illerden alınıyor. Bu sebeple Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, büyük şehirlerden başlayarak ‘Şiddet Önleme Merkezleri’ni (KOZA) de faaliyete geçirecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İletişim Merkezi, kamuda ilk kez VCC sistemini hayata geçirerek işitme engelli vatandaşlara, ‘işaret dili’ ile hem sesli hem de görüntülü olarak çağrı merkezi hizmeti de veriyor. İşitme engelli vatandaşlar 3G uyumlu telefonları ile 08.00-17.00 saatleri arasında (532) 755 01 83 ve (532) 755 01 44 numaralı telefon üzerinden iletişim merkezine ulaştıklarında, işaret dili tercümanları tarafından karşılanıyor.

‘Allah, emanetleriyle iyi geçinmeyi emrediyor!’

İslam hukukçusu Prof. Saffet Köse de aile içerisinde kadınlara nasıl muamele edileceği ile ilgili Kur’an-ı Kerim ve Efendimiz’in (sas) hadis-i şeriflerini hatırlatarak, “Allah bize emir olarak ‘Kadınlarla iyi geçinin.’ diyor. ‘İyi geçinirseniz sevap alırsınız.’ demiyor, iyi geçinmeyi emrediyor. Efendimiz de Veda Haccı’nda ‘Siz kadınları, Allah’ın emaneti olarak aldınız.’ buyuruyor. Bizim kültürümüzde emanet, sahibi için saklanması gereken ve olduğu gibi muhafaza edilmesi gerekeni ifade eder.” diye konuşuyor. İstanbul Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli ise Efendimiz’in (sas) ‘Aynı yastığa baş koyduğunuz eşlerinize nasıl kıyabiliyorsunuz?’ ifadelerine dikkat çekiyor

Zaman