Anaokulu ve yuvalarda yeterli güvenlik tedbiri alınıyor mu?

Anaokulu ve yuvalarda yeterli güvenlik tedbiri alınıyor mu?

Çocuklar her şeyimiz

Şemsinur Özdemir'in haberi:

Anaokulu ve çocuk yuvalarında temizlik konusunda öğretmenler dahil bütün görevlilerin hassasiyet göstermesi gerekiyor. Okul idaresinin dikkatli yaklaşımı, hijyen konusunda belirleyici oluyor. Yangın merdivenlerinin kapısındaki asma kilitler gibi güvenlikle ilgili önemli ihmaller acil durumlarda kreş ve anaokulla-rındaki çocukların hayatına mal olabiliyor. Bu yüzden ailelerin, okul seçerken eğitim sistemi kadar çocukla-rın can güvenliğine yönelik alınan tedbirleri de sorması ve yıl içindeki sürekliliğini takip etmesi gerekiyor.

Okullar yaz tatiline girdi ancak bir taraftan da gelecek dönemin kayıt telaşları devam ediyor. Özellikle, çocuklarını kreş veya anaokuluna göndermeyi planlayan aileler doğru bir seçim yapabilmek için kayıt aşamasında kılı kırk yararak karar vermeye çalışıyor. Binanın güvenliği, temizliği, personelin kalitesi, öğretmenlerin hem tecrübeli hem şefkatli olması, uygulanan eğitim sistemi, çocuklara davranış şekilleri derken baştan sona güvenilir bir kurum aranıyor. Anaokulu ve yuvalar açılırken resmî kurumlar tarafından ruhsatlandırma aşamasında ciddi anlamda denetlendiği ön kabulüyle hareket eden aileler, çocuğun ortamı sevmesini ve eğitim sistemini daha çok önemsiyor. Oysa, ilk başta oluşturulan standartlardan zaman içinde sapmalar veya kâğıt üzerindeki gerekliliklerin hayata geçirilememesi söz konusu olabiliyor. İhmaller acil durumlarda çocukların hayatına mal oluyor. Bu yüzden, çocukların can güvenliğine yönelik alınan tedbirlerin de yıl içindeki sürekliliğini takip etmek gerekiyor.

Anaokulu ve yuvaları, genel güvenlik, gıda güvenliği, hijyen ve hizmet kalitesi yönünden denetleyen bağımsız denetim şirketi S&Q MART'ın genel müdürü Cemal Silan, kurumlardaki acil durum önlemleri konusunda aileleri daha sorgulayıcı olmaya çağırıyor. Özellikle yangın merdivenlerinin sürekli kilitli tutulduğuna dikkat çeken Silan, "Panik anında anahtar bulunamıyor. Aileler, anaokulunda ilk olarak acil çıkış noktalarını ve tatbikat yapılıp yapılmadığını, ilkyardım müdahalesinin nasıl yapılacağını sorsun. Panik anında onlarca çocuğu sakinleştirmek zordur. Bu denenmesi gereken bir şeydir. Yönetmeliklerin koyduğu kuralların ne kadar uygulandığı önemli. Anaokulunda gündüz vakti çıkacak bir yangını veya deprem olayını düşünün. Her kurumda mutlaka acil durumlardan anlayan birileri olmalı." diye konuşuyor.

'Salincaklarim sağlam mi?'

Binalar en başta yapılırken büyükler düşünülerek inşa ediliyor. Çoğu yuva evden dönüştürülüyor. Çocuklar söz konusu olduğunda normalde sakıncalı olmayacak pek çok ayrıntı tehlike riski taşıyor. Cemal Silan'ın yuva seçerken dikkat edilmesini önerdiği bazı başlıklar şöyle:

çocuklar sürekli hareket halinde oldukları için çok çabuk düşer. Kullandıkları merdivenlerin yüksekliği ve tutma yerleri boylarına göre olmalı. Zeminler ve merdivenler ayaklarını kaydırmamalı. Düştüğü takdirde yaralanmasını artıracak sivri kenarlar olmamalı.

Camlar çocukların dışarıya sarkmasını engelleyecek şekilde korunaklı yapılmalı. Herhangi bir patlama anında camın dağılmasını önleyici folyolar kullanılmalı.

İç mekanların genişliği ve hava hacmi çocuk sayısına göre yeterli olmalı. Çocukların uyudukları alanlardaki oksijen miktarı, havalandırma yapılması, nem, küf, rutubet olmaması, ortam ısısı çok önemli.

Oyun alanlarındaki salıncak gibi aletler çocuğa uygun yapılmış mı, sivri uçlu, keskin kenarlı ekipmanlar var mı, diye bakılmalı.

çocuklarin çıktığı açık alanlar kene veya haşere tehlikesine karşı düzenli olarak ilaçlanmalı.

Yuvanin, ana yolların kesiştiği bölgelerde veya sanayi merkezlerinin içlerinde, gürültülü ortamlarda bulunmamasına dikkat edilmeli.

Temızlık konusunda öğretmenler dahil bütün görevlilerin hassasiyeti önemli. Okul idaresinin yaklaşımı hijyen konusunda belirleyici oluyor.

Bazi anaokulları yemeklerini kendisi yapıyor. Ancak burada denetim eksikliği olabiliyor. Çünkü, gıda firmaları her üründen numune saklamak ve belli bir kalite standardını gözetmek zorunda. Ayrıca mutfak elemanlarının sağlık kontrollerini de düzenli yaptırması gerekiyor. Cemal Silan, denetlenen kaliteli bir firmadan yemek almanın daha güvenli olduğunu iddia ediyor.

Safe Care programı nedir?

Bir risk yönetim programı olan Safe Care, bir yanda aileler, diğer yanda yuva, kreş ve anaokulları olmak üzere iki ayrı gruba hitap eder biçimde geliştirilmiş. Projenin ortak amacı, yuva, kreş ve anaokullarının temel kalite ve güvenlik standartlarını geliştirmek, yükseltmek ve bu konuda bir bilgi paylaşım ortamı oluşturmak. Program, eğitim kurumlarına risklerini kontrol edecek bir araç sunarken, bu konuyu önemseyen ve yatırım yapanları da tarafsız gözle ailelere bildiriyor. Yasal yükümlülükler, mutlaka sağlanması gereken asgari kıstaslar olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte, uluslararası kabul gören standart ve uygulamalar temel alınıyor. Programı kabul eden kuruluşların mevcut durumları tespit edilip ölçümler yapılıyor. Eksiklikler ve yapılması gerekenler okul yönetimine raporlanıyor. Ardından, iyileştirme ve düzeltme çalışmaları başlıyor. Bu arada, okul personeline, genel güvenlik, yangın güvenliği, gıda hijyeni, kişisel hijyen konularında bilgi veriliyor. Standardın gereklerini yerine getiren ve sistemin sürekliliğini sağlayan okullar, güvenli anaokulu belgesine sahip oluyor ve www.safecarefirst.com sitesinden duyuruluyor.
Zaman