Anne adaylarına sonbahar uyarısı
Sonbahar ile birlikte mevsim geçişlerine bağlı olarak görülen ısı değişiklikleri, vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor.
Hava sıcaklığının özellikle öğle saatlerinde hızlı bir artış göstermesi ve gece de aniden düşmesi ile ortaya çıkan ısı farkları, gebelerde üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Kıvanç Şahin, anne adaylarının ani ısı değişimleri ve mevsim geçişlerinden etkilenmemesi için önerilerde bulundu.
Op. Dr. Kıvanç Şahin, anne adaylarının ani ısı değişimleri ve mevsim geçişlerinden etkilenmemesi için önerilerde bulundu.
Gebelik döneminde ani ısı değişiklikleri, alt ve üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski artmakta. Bunun en önemli nedeni, gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkan bulantı, kusma ve koku duyarlılığı gibi faktörlere bağlı olarak anne adayının dengeli ve sağlıklı beslenememesi. Yeterli besin alamayan gebenin de bağışıklık sistemi zayıf düşmektedir. Şeker hastası olan anne adayları da bu dönemde beslenme düzenlerine dikkat etmelidir. Çünkü düzensiz ve dengesiz beslenme sonucu kan şekeri dengesi bozulabilmektedir.
Kronik hastalıkları olan gebeler önlem almalı
Kronik hastalıkları olan anne adaylarının mevsim geçişlerinde en sık yakalandığı hastalık griptir. Çünkü gribal enfeksiyonlar bu dönemde zatürre gibi ciddi bir tablo oluşturabilir ve gebenin yaşamını tehdit edebilir. Astım ve kronik akciğer hastaları ile alerji sorunları yaşayan gebeler de sıcak soğuk dengesizliğinden olumsuz etkilenmektedir. Bu dönemde hastalık atakları artabileceğinden, düzenli doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Sinüzit hastaları da gündüz havanın sıcak olduğu saatlerde bile ıslak saçla sokağa çıkmamalıdır. Isının aniden düşmesi, sinüzitin yol açtığı baş ağrılarını artırarak ateş yükselmesine yol açabilir.
Mevsim geçişlerinde anne adayları nelere dikkat etmeli?
•Vitamin ve mineral yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir. Taze sıkılmış meyve suları C vitamini açısından değerlidir. Özellikle A ve C vitaminleri antioksidan özelliktedir. Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
•Kıyafet konusunda daha dikkatli seçimler yapılmalıdır. Mevsim koşullarına uygun giyinilmelidir. Terletmeyen ve üşütmeyen kumaşlardan yapılmış giysiler seçilmelidir. Ortam ısısını 25 derecede tutmaya özen gösterilmelidir.
•Topluca yaşanan kapalı ortamlardan uzak durulmalı, el hijyenine özellikle bu ortamlarda dikkat edilmelidir. Eller bol su ve sabun ile yıkanmalıdır.
•Günde en az 7-8 saat uyku önemlidir. Çok sıcak, soğuk, nemli ve tozlu ortamlar uyku kalitesini düşürür. Uyku süresi azaldıkça vücut direnci düşer.
•Günde ortalama 2,5-3 litre günlük su tüketimi hastalıklarla mücadelede çok önemlidir.
•Günlük egzersiz ve spor yapmak, bağışıklık sistemini güçlendirir.
•Sigara içilen ortamlardan her zaman uzak durulmalıdır.
•Kronik akciğer hastalığı olan (KOAH) gebeler, ortamın nemli olmasına ve neminin ayarlanmasına dikkat etmelidir.
•Kansızlığı olan gebelerde bu dönemde daha fazla üşüme olacaktır. Gıda ve ilaç yoluyla demir takviyesi yapılmalıdır.
•Bilinçsiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Antibiyotiklerin doktor önerisi olmadan kullanımı, enfeksiyonların tedavi edilmesini zorlaştırmaktadır.
Kronik rahatsızlıkları olan gebeler özellikle grip mevsimine girmeden grip aşılarını yaptırmalıdır. Aynı zamanda zatürre ve pnömokok aşıları da önemlidir
Yeni Şafak
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.