Aracınızı kışa hazırlayın
Türkiye’nin bazı bölgeleri ağır kış şartlarının etkisine girerken, bazı bölgelerde de soğuklar kışın gelişini haber veriyor. Aracınız kışa hazır mı?
Ufuk Bal'ın Yazısı
Türkiye’nin bazı bölgeleri ağır kış şartlarının etkisine girerken, bazı bölgelerde de soğuklar kışın gelişini haber veriyor. Aracınız kışa hazır mı?
Mezopotamya Rallisi kesin sonuçları Federasyon tarafından daha açıklanmadı ancak; Yağız Avcı – Ersan Alkır ikilisi birincilik ipini göğüsledi gibi görünüyor. Genç pilot Yağız Avcı dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Öyle görülüyor ki; Bu ikili ilerleyen zamanlarda daha çok başarıya imza atacak.
Kış aylarının yaklaştığı (hatta bazı bölgelerde kış yüzünü gösterdi) şu günlerde otomobillerimiz için yapmamamız gerekenleri sıralayalım.
SİSTEM
Aracınızın aküsünü kontrol edin. Far, silecek, kalorifer, cam rezistansı, koltuk ısıtma gibi akım çeken ekipmanlar daha uzun süreli kullanılacaktır. Bundan dolayı akü ile ilgili bir sorun ile karşılaşmamak için akünüzü gözden geçirmelisiniz. Akünüz sulu bir akü ise suyunu kontrol edin. Eksilmiş ise saf su tamamlayın.
Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifriz kullanılmalıdır. Antifrizi mutlaka kontrol edin ve ölçtürün. Antifrizin görevi soğutma suyunun donmasını engellemektir. Bu neden ile her kış başında antifrizin, kontrol edilmesi gerekmektedir.
Otomobilin akciğeri olan, hava filtresini kontrol etmek, temizlemek veya kullanılmayacak durumdaysa değiştirmek gerekmektedir.
Buji ve enjektörleri kontrol edin. Benzinli otomobillerde buji ve buji kablolarının görevlerini tam anlamıyla yerine getirip getirilmediği kontrol edilmelidir. Buji ve buji kablolarının değiştirilmesi araçta performans artmasına neden olur. Aracınızın modeline göre tek, çift ve daha üstü sayıda tırnaklı olan bujileri kullanabilirsiniz.
Motor yağı kontrol edilmelidir. Motor yağı işlevini kaybetmiş ise değiştirmeli, motor yağında eksilme varsa tamamlanmalıdır. Turbo dizel araçlarda, özellikle akşam park ederken, aracı 1–2 dakika rölantide çalıştırmalı daha sonra kontak kapatılmalıdır.
V kayışı yaz aylarında genişlemiş, özelliğini kaybetmiş olabilir. Kayışı germeniz mümkünse gerdirin, aksi takdirde kayışı değiştirin. Çünkü gevşek kayış vantilatörün devir daimini yavaşlatır ve şarjı etkiler. Dolayısıyla otomobilin sağlıklı çalışmasını etkiler.
DONANIM
Kışın cam rezistansına daha fazla ihtiyaç duyacaksınız. Arka camdaki buharlaşmayı ve buzlanmayı önleyen rezistansın kontrol edilmesi, eğer herhangi bir problem varsa onarılması veya değiştirilmesi gerekir.
Aydınlatma sisteminizi kontrol edin. Kış aylarında farlar havanın erken kararmasından dolayı daha fazla kullanılır. Yolda fark edilmeniz için farınızı mümkünse sürekli açık durumda tutun.
Camı temizlemede etkili olan su fıskiyeleri sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabilir. Fıskiyelerin uçlarını bir iğne yardımı ile açabilirsiniz yine iğne yardımı ile fıskiyelerin yönünü ayarlayabilirsiniz.
Silecekleri kontrol edin. Cam sileceklerinin kış ayarlarının zorlu koşullarında iyi performans göstermesi için yıpranmışsa yenileri ile değiştirilmesi gerekir. Böylece yağmurlu ve karlı havalarda görüşünüz önemli ölçüde artar. Silecek süpürgelerinin kaliteli ve yumuşak olmasına dikkat edin. Sert olması halinde camınızda istemediğiniz çiziklere neden olabilir. Buzlu havalarda camınızı temizlemek istiyorsanız dikkat edin. Sileceğiniz donarak cama yapışmış ise, çekerek camdan ayırmayın. Buz çözücü yöntemlerle açılmasını sağlayın. Örneğin araç içinde kalorifer akımını cama yönlendirerek buzu çözün. Aksi Takdirde silecek lastiğinin aşınmasına neden olacaksınız.
Silecek suyunu sürekli tamamlayın. Donmaya karşı cam silecek sıvısı kullanmanız daha uygun olacaktır. Silecek suyu haznesine bir miktar deterjan katarak kışın silecek suyunun donmasını da önleyebilir, camınızın daha da temiz olmasını sağlayabilirsiniz.
Kalorifer ve klima bakımının mutlaka yapılması gerekir. Klimalı otomobillerde polen filtresi değiştirilmeli, kalorifer hortumları kontrol edilmelidir.
Kışın karlı havalarda ihtiyaç duyacağınız zincirleri artık bagajınıza koyun.
GÜVENLİK
Fren sistemini kontrol edin. Kış aylarında görüş şartlarının kötüleşmesi ve yolların kayganlaşması yüzünden frenlerin kontrol edilmesi önemlidir. Buzlu ve kaygan zeminlerde fren kullanımı konusunda bilgi alın. Fren mesafeniz uzadıysa fren ayarı yaptırın yâda balatalarınızı değiştirin.
Eğer kışın karlı yollarda kaymak istemiyorsanız lastik diş derinliklerinin kontrollerini mutlaka yapın. Otomobilin yola tutunmasını sağlayan lastiklerin ideal diş derinliğinin 3 milimetre olması gerekir. Yağışlı karlı havada size kolaylık sağlayacak tipte lastik kullanmalısınız. Güvenliğiniz açısından ucuz ve adi lastiklerden kaçının. Sert yapılı lastikler aracınızın süspansiyon sistemine zarar verir, yol tutuşunu zayıflatır.
Rot - Balans ayarı yaptırın. Kışın zorlu şartlarda karşılaşabileceğiniz aksi bir durumda, yol tutuş emniyeti için gerekli ayarları yaptırın.
Trafik setinizi, yangın tüpünüzü kontrol edin. Eksiklerini tamamlayın.
Haber 7