Asya din noktasında Avrupa’ya benzemez

Asya din noktasında Avrupa’ya benzemez

Günlük Risale-i Nur dersi…

Bismillahirrahmanirrahim

Yirmi senedir hayat-ı içtimaiyeyi ve bilhassa böyle resmî ve ince ve siyasî hayatı terk etmişim. O hallere karşı alınması lâzım gelen vaziyeti bilmiyorum ve düşünmüyorum ve düşünmesi beni cidden incitiyor. Fakat mecburiyetle başka mahkemede insafsız bir zâtın intizamsız ve mükerrer ve lüzumsuz pek çok suallerine verdiğim cevapların hâtimesi ve hülâsası olan bu intizamsız müdafaatım ve istidamda belki sadet harici ve lüzumsuz tekrarat ve intizamsızlık ve aleyhime dönecek şiddetli tabirler ve bilmediğim yeni kanunlara muhalif ifadeler bulunabilir. Fakat madem hakikat üzere gidiyor; hakikatın hatırı için o kusurlara bakmamak gerektir. O istida ve müdafaatım Dokuz Esas üzerine gidiyor.

Birincisi: Madem, hükûmet-i cumhuriye, cumhuriyetteki hürriyet-i vicdan düsturuyla, dinsizlere ve sefahetçilere ilişmiyor. Elbette, dindarlara ve takvâcılara da ilişmemek gerektir. Ve madem dinsiz bir millet yaşamaz ve Asya din noktasında Avrupa'ya benzemez ve İslâmiyet, hayat-ı şahsiye ve uhreviye cihetinde Hıristiyanlığa uymaz ve dinsiz bir Müslüman başka dinsizler gibi olmaz.

Ve bu bin seneden beri dünyayı diyanetiyle ışıklandıran ve bütün dünyanın tehacümatına karşı salâbet-i diniyesini kahramanâne müdafaa eden bu vatandaki milletin bir ihtiyac-ı fıtrîsi hükmüne geçen diyanet, salâhat ve bilhassa İmân hakikatlerinin öğrenmesi yerlerine hiçbir terakkiyat, hiçbir medeniyet tutamaz. Ve o ihtiyacı onlara unutturamaz. Elbette bu vatandaki millete hükmeden bir hükûmet, Risale-i Nur'a adalet ve kanun ve âsâyiş cihetinde ilişemez ve iliştirmemeli.

İkinci esas: Madem bir şeyi reddetmek başkadır ve onunla amel etmemek bütün bütün başkadır. Ve her hükûmette şiddetli muhalifler bulunur. Ve Mecusi hâkimiyeti altında Müslümanlar ve hükûmet-i İslâmiye-i Ömeriyede Yahudiler ve Hıristiyanlar bulunması ve âsâyişe ve idareye ilişmeyenin hürriyet-i şahsiyesi her hükûmette vardır ve ilişilmez.

Ve hükûmet ele bakar, kalbe bakmaz. Ve madem âsâyişe ve idareye ve siyasete ilişmek isteyen herhalde hiç şüphesiz gazetelerle ve dünya hâdisâtı ile alâkadar olacak, tâ kendine yardım eden cereyanları ve vaziyetleri ve hâdisâtı bilsin, tâ yanlış ayağını atmasın. Ve Risale-i Nur ise, şakirtlerini o derece men etmiş ki, benim yakın dostlarım biliyorlar ki, yirmi beş senedir, değil gazeteleri okumak, belki sormasını ve merak etmesini ve düşünmesini bana terk ettirmiş.

Şimdi on senedir kat'iyen dünya cereyanlarından ve vaziyetlerinden, Alman'ın mağlûbiyeti ve bolşeviğin istilâsından başka hiçbir haber almayacak derecede beni hayat-ı içtimaiyeden çekmiş. Elbette ve elbette, hikmet-i hükûmet ve kanun-u siyaset ve düstur-u adâlet bana ve benim gibi kardeşlerime ilişemez. Ve ilişen, herhalde ya evhamından, ya garazından veya inadından ilişir. (Şualar sh. 313)

Bediüzzaman Said Nursi

SÖZLÜK:


MÜDDE-İ UMÛMİ : Savcı.
İNSAF : Merhamet ve adâlet dâiresinde hareket, hakîkatı kabûl ve itiraf.
İNTİZAM : Tertib, düzen, nizam üzere olmak.
MÜKERRER : Birçok kere tekrarlanmış.
HÂTİME : Son. Netice.
HULÂSA : Birşeyin, bir bâhsin özü; kısaca esâsı.
MÜDÂFAÂT : Savunmalar.
İSTİDÂ : Dilekçe, müracâat dilekçesi.
SADET : Ana konu
TEKRARÂT : Tekrarlar.
TÂBİR : Mânâsı olan söz, deyim, terim.
MUHÂLİF : Uymayan, zıt olan, karşı duran.
HÜRRİYET-İ VİCDAN : Vicdan hürriyeti.
VİCDÂN : İnsanın içindeki iyiyi kötüden ayırabilen ve iyilik etmekten lezzet duyan ve kötülükten elem alan mânevî bir his.
SEFÂHET : Zevk, eğlence ve yasak şeylere düşkünlük.
TAKVÂ : Bütün günahlardan kendini korumak; dinin yasak ettiği şeylerden kaçınmak.
DİYÂNETEN : Ahlâk, din ve diyâneti itibariyle.
TEHÂCÜMÂT : Hücumlar. Saldırılar
SALÂBET-İ DİNİYE : Dînini ve dînin emirlerini korumak ve tatbik etmedeki ciddiyet ve sağlamlık.
İHTİYAC-I FITRÎ : Yaratılıştan olan ihtiyaç.
SALÂHÂT : Dindarlıkta çok ileri olma hâli, günâhsız ve temiz oluş.
ÂSÂYİŞ : Emniyet, güvenlik.
HÂDİSÂT : Hâdiseler, olaylar.
ŞÂKİRT : Talebe, yardımcı.
MAĞLÛBİYET : Mağlûp olma, yenilme.
BOLŞEVİK : Rusya'da kanlı komünist ihtilali yapan ve bütün dünya milletlerinin de aynı metodla komünizm hâkimiyetine gireceğini savunanlar.
EVHAM : Olmayan birşeyi olur zannı ile meraklanmak, vehimler, kuruntular.
GARAZ : Maksat, niyet, kasıt; kötü niyet ve kin.