Atık pamukları şekere dönüştürdüler

Atık pamukları şekere dönüştürdüler

Bilim insanları, tekstil artığı olarak ortaya çıkan pamukları şekere dönüştürmeyi başardılar. Pamuk şekere dönüştürüldükten sonra spandex, naylon ya da etanol olarak kullanılabilecek.

İsveç’teki Lund Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, geri dönüşüm yolunda çok büyük bir adım atarak tekstil artığı pamuğu şekere dönüştürmeyi başardılar. Pamuk şekere dönüştürüldükten sonra spandex, naylon ya da etanol olarak kullanılabilecek.

Her yıl dünyada yaklaşık 100 milyon ton tekstil artığı pamuğun ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Bu atıkların bir kısmı ısıtma tesislerinde değerlendirilirken, birçoğunun doğaya bırakıldığı biliniyor.

Atıklar daha iyi değerlendirilecek

Projenin mimarlarından Edvin Ruuth, kısmen yenilenebilir olduğu düşünülen pamuğun bir kısmının lifleri yeterli uzunlukta olana kadar tekrar kullanılabileceğini, ancak, eninde sonunda liflerin tekrar kullanılamayacak kadar kısalacağı için atık haline geleceğini söyledi. Ruuth, ellerinde mikro organizmaların ve enzimlerin birlikte biyokütlenin nasıl daha küçük moleküllere ayırabildiklerine dair bilgi olduğunu ve bunların hemen hemen tüm biyolojik atıklar üzerinde uygulanabileceğini belirtti.

Atık kumaş parçalarından şeker solüsyonu

Üniversitenin araştırmasında, pamuk liflerinin daha küçük parçalara ayrılmasında bu sefer mikro organizmalar ya da enzimler kullanılmadı. Daha önce kullanılmayan bir yöntemle kumaş parçaları sülfürik asit içerisinde doğru sıcaklıkta işleme tabi tutularak, temiz, koyu bir şeker solüsyonu elde edildi.

Pamuğun geri dönüştürülmesinin önündeki en büyük engellerden biri, oldukça kristal yapısı ve kumaş parçalarının üzerindeki çeşitli koruma kimyasalları ve boyalar… Ancak yeni yöntemle bilim insanları, tüm bu zorlukların üstesinden gelmeyi başararak, tekstil geri dönüşümü konusunda çığır açabilecek bir çalışmaya imza atmış oldular.

KAYNAK: GIDA HATTI

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.