Bebeklerde kasık fıtığı riski
Samsun'da Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selahattin Aktaş, kasık fıtığının prematüre bebeklerin yüzde 30'unda gelişebildiğini belirterek, " Erkek bebeklerde rastlanma oranı kızlardan 56 kat fazladır" dedi.
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Selahattin Aktaş, kasık fıtığının normal çocukların yaklaşık yüzde 2-3ünde geliştiğini, erken veya düşük kilolu olarak dünyaya gelen bebeklerde ise daha sık rastlanıldığını ifade etti. Prematüre bebeklerin yüzde 30unda da kasık fıtığının gelişebildiğini belirten Op.Dr.Aktaş, "Erkek bebeklerde rastlanma oranı kızlardan 56 kat fazladır. Çocuklardaki kasık fıtığı, oluşumu, tipi ve tedavi tekniği olarak yetişkinlerdeki kasık fıtığından farklılık gösterir. Çocuklarda görülen kasık fıtığının oluşumu, erişkinlerdeki gibi kendini zorlamak sebebiyle oluşmaz, daha çok genetiktir. Çocukluk çağında kasıkta fark edilen ve zaman zaman ortaya çıkıp kaybolan şişlik, akla öncelikle kasık fıtığını getirmelidir. Genellikle ağlama, öksürme ve ıkınma gibi hareketlerle kasık bölgesinde ortaya çıkan ve elle itildiğinde kaybolan bir şişlik şeklinde belirti verir" dedi.
CERRAHİ MÜDAHALE GEREKTİRİR
Bazen kesede, bağırsak ve gazın sıkışmasıyla ağrı, huzursuzluk ve kusmaya neden olabildiğini dile getiren Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Selahattin Aktaş, "Dikkatli ve yumuşak bir baskıyla karın içine gönderilemeyen fıtığa da boğulmuş fıtık denir. Sıkışan bağırsağın veya yumurtalığın kanlanması kangrene neden olabilir. Bu durumda karın ağrısı, karında şişkinlik, dışarı çıkamama ve kusma gibi sorunlar ortaya çıkar bu da çocuğun genel durumunu bozar. Boğulmuş fıtık, çocuğun hayati tehlikesini arttıran ve acilen cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Fıtığın ameliyat dışında bir tedavisi olmayıp, korse ve fıtık bağı gibi araçların da çocuk fıtığı tedavisine yararı yoktur" dedi.
YENİDEN OLUŞMA ÖZELLİĞİ DÜŞÜK
Op.Dr.Selahattin Aktaş, "Kasık fıtığı, kanaldan geçen organların sıkışarak boğulması ve kangren olma riski nedeni ile tanı konulduktan sonra uygun olan en kısa zamanda cerrahi müdahale gerektirir. Aksi takdirde fıtığın içine giren bağırsak boğulma riski nedeniyle acil ameliyat gerektirebilir. Çocuklarda, özellikle bebeklerde acil ameliyatların riski normal şartlarda yapılan ameliyatların riskinden çok daha fazladır. Kasık fıtığı, acil bir durum olmadan, tanı konulduktan hemen sonra uygun şartlar altında, deneyimli uzmanlar tarafından ameliyat edilirse tekrar oluşma olasılığı çok düşüktür."
Haberler
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.