Bebeklerde pişiği tedavi etmenin 5 yolu
Her üç bebekten birinde oluşan pişik küçüklerin uykusunu kaçırıyor, keyfini bozuyor. Bazı bebeklerde pişik hafif şekilde atlatılırken, kimisinde ise daha kötü oluyor ve kolay kolay iyileşmiyor. Peki, bebeğinizde oluşan pişiği nasıl tedavi edebilirsiniz?
HowStuffWorks isimli sitede yer alan habere göre, pişiğe yol açan farklı türde bezler ve pişiğe katkıda bulunan faktörler bulunuyor. Pişiğin sürtünme, ıslaklık, bakteriler, antibiyotikler ve hatta kimyasallar tarafından meydana gelebildiği belirtiliyor. Bebekler büyüdükçe ve ciltleri biraz sertleştikçe pişik sorunu azalıyor.
Pişiği önlemek, oluştuktan sonra iyileştirmekten daha kolaydır. Sitede yer alan 5 tavsiye sayesinde bebeğinizin mutlu, sağlıklı olmasını ve bez değiştirme esnasında gülücükler atmasını sağlayabilirsiniz.
1. Merhem sürün: Bebeğinizin bezini ne sıklıkta değiştirdiğiniz o kadar önemli değil. Bu süre içinde bile bebeğinizin yumuşak cildi ıslak bezle birçok kez temas ediyor. Çinko oksit içeren merhem uygulayarak, çocuğunuzun cildini ıslaklıktan koruyan bir bariyer oluşturabilirsiniz. Ancak, bu krem ya da merhemleri sürmeden önce, bebeğinizin cildinin kuru olmasına dikkat edin.
Pişiği tedavi etmek için birçok reçetesiz ilaç satılıyor. Bunlardan bazıları, alerjik reaksiyon oluşturan maddeler içeriyor. Çocuk doktorunuza sormadan pişik kremi almayın.
Kanserojen oldukları için talk pudralarından uzak durun. Asbeste benzeyen bu partiküller özellikle akciğerler olmak üzere vücut dokularına saplanıyor. Solunması halinde, talk pudrası zatürreeye bile yol açabiliyor.
2. Tüm nedenleri ortadan kaldırın: Pişiğin tek bir nedeni yoktur. Örneğin, bazı bezlerdeki kimyasallar, bebeklerin bazısında iyi tepki vermiyor. Böyle bir durumda, başka markanın bezlerini denemelisiniz. Parfüm ya da diğer kimyasalları içeren değişik türdeki ıslak havlular, bebeğinizin cildini tahriş edebilir. Hipoalerjenik ve kokusuz ıslak havlu kullanmaya çalışın.
Anne sütünden geçen bazı gıdalar (domates gibi) pişiği kötüleştirebilir. Bunun farkına vardıysanız, beslenmenizde değişiklik yapmadan önce çocuk doktorunuza danışın.
3. Bezini değiştirirken altının biraz çıplak kalmasına izin verin: Bu süre çok uzun olmamalı. Banyo yaptırmadan ya da yeni bezini takmadan önce birkaç dakika bezini çıkarın. Bezsiz olarak uzun süre durmak kazalara yol açabilir. Ayrıca bezini çıkarınca beşiğine koruyucu şilte serebilirsiniz, böylece bebeğiniz 5-10 dakika özgür kalabilir. Bebeğinizin poposunda pişik varsa, o bölgeyi silerek temizlemeyin, bezle yavaş yavaş dokunarak temizleyin.
4. Fazla bez= Daha az şikayet: Bebeğinizin bezindeki aşırı ıslaklığı önlemenin en iyi yolu, bezini sık sık değiştirmektir. Bebeğinizin altını mümkün olduğunda temiz tutarak, bebeğinizin pişik olmasını önlersiniz. Altını kirlettiğini fark ettiğiniz anda temizleyin. Bu idrarın ve dışkının bebeğinizin yumuşak cildine temas etmesini önleyecektir.
5. Bebeğinizi banyodan sonra iyice kurulayın: Pişik mutsuz bir bebeğe ve oldukça üzüntülü anne-babaya neden olur. Islaklık pişikle savaşta sizin temel düşmanınızdır. Çok küçük bir çaba bu düşmanı azaltmanızı sağlar. Yeni banyo yaptırdığınız bebeğinizi iyice kurulamazsanız, ıslaklık bezin içine işler. Bebeğinize yeni bez bağlarken temiz olduğundan emin olun. Bebeğinizi temizlerken ve kurularken nazikçe davranın. Pişik olan bölgeleri silerek temizlemeyin.
Zaman