Bebeklikte alınan fazla tuz tansiyon hastası yapabilir

Bebeklikte alınan fazla tuz tansiyon hastası yapabilir

Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Altun, bebeklerin, yaşamlarının ilk yılında aşırı tuzlu gıdalar tüketmesinin, gelecekte tansiyon hastalığına yol açabildiğini belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim üyesi ve Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Bülent Altun, AA muhabirine yapığı açıklamada, kronik böbrek rahatsızlıklarında ve kan basıncının yükselmesiyle ortaya çıkan hipertansiyon hastalığında tuz tüketiminin önemine dikkat çekti. 

Tuzun hem hipertansiyon aracılığıyla kan basıncını yükselten hem de tek başına kalp ve böbrek hastalıklarına neden olabilen tehlikeli bir madde olduğunu belirten Altun, Dünya Sağlık Örgütü'nün kişilere önerdiği tuz miktarının günlük 6 gram olduğunu hatırlattı. 

Çocukların çok fazla tuzlu gıda tükettikten sonra şekerli gıdalara eğilim gösterdiklerini, bu yüzden obeziteye yakalandıklarını düşündüklerini belirten Altun, ancak son yapılan araştırmada, şekerli gıda tüketimi aradan çıkartılmasına rağmen tuzu çok tüketenlerde obezitenin daha yüksek oranda görüldüğünü vurguladı.

Prof. Dr. Altun, çocuklar ve yetişkinlerde aşırı tuz tüketiminin, ileri yıllarda obeziteye sebep olduğunu söyledi.

Bazı yararlarına rağmen tuzun çocuklar tarafından fazla tüketiminin, gelecekte sağlık sorunlarına davetiye çıkarabildiğini dile getiren Bülent Altun, doğumdan sonraki ilk bir yıl içinde alınan tuzla erişkinlikte yaşanan tansiyon hastalığının ilişkisini ortaya çıkaran bir araştırmaya dikkat çekti. Altun, "Yapılan araştırmayla, sonraki bir yıl içinde aldıkları tuz miktarı fazla olan kişilerin kan basınçlarının, ileriki yaşlarda daha yüksek çıktığı sonucuna ulaşılmıştır" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.