Bediüzzaman Hazretlerinin eserleri daha çok okunmalı ve anlaşılmalı
Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer, Bediüzzaman Saidi Nursi’nin 60. vefat yıldönümü münasebetiyle açıklamalarda bulundu.
Açıklama şöyle:
“87 yıllık ömrünü Kur’an’a ve İslam Hizmetlerine adadı. Kaleme aldığı Risale-i Nur Külliyatı 190 ülkede okunuyor ve 50 farklı dile çevrildi. Risale-i Nurların gayesini insanlara hiçbir tarafgirlik gözetmeksizin ve hiçbir menfaat gütmeksizin Risale-i Nur'la iman hizmeti vermek ve muhtaç olanların imanlarını her türlü tehlike, vehim, vesvese ve şüphelerden korumaya çalışmak ve bu hizmetin mukabilinde ne maddi, ne de manevi hiçbir karşılık beklememek, olarak niteleyen Bediüzzaman Said Nursi, siyasetten her zaman şiddetle uzak durmuş ve en temel prensiplerinden birinin müsbet hareket olduğunu belirtmiştir.”
“Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli şahsiyetlerin başında gelen ve asrımızın müceddidi olan Bediüzzaman Said Nursi, 1. Dünya savaşının başlamasıyla birlikte doğu illerimizin Ruslar tarafından işgal edilmesi üzerine, talebeleriyle beraber Doğu Milis Teşkilatını kurdu ve Van-Bitlis cephesinde gönüllü alay komutanı olarak Ermenilere ve Ruslara karşı savaştı. Bitlis savunması sırasında Ruslara esir düşünce, Kosturma’ya sevk edildi. Şubat 1917’de başlayan Rus ihtilali sırasında firar ederek Petersburg, Varşova, Viyana ve Sofya üzerinden İstanbul’a ulaştı.
“Daha sonra Anadoluda başlayan İstiklal Savaşının ve Kuvayi Milliyenin aleyhine, İngilizlerin etkisinde kalan bazı çevrelerin baskısıyla çıkarılan Şeyhülislam fetvasına karşı bir fetva yayınladı. Yazı ve makalelerinde İstiklal savaşını “Cihad”, Kuvayi Milliyecileri de “Mücahit” ilan ederek İstiklal Mücadelesini destekledi.
Ömrü boyunca verdiği iman ve hürriyet mücadelesi sebebiyle baskı altında kalan Bediüzzaman, Burdur, Isparta, Eskişehir, Kastamonu, Denizli, Emirdağ, Afyon’da on yıllarca sürgün ve hapis hayatı yaşadı. 23 Mart 1960 tarihinde Şanlıurfa’da Hakkın Rahmetine kavuştu ve orada defnedildi. 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra kabrinde de rahat bırakılmadı. 12 Temmuz 1960 gecesi kabrinden alınarak kimsenin bilmediği bir mezara defnedildi.
Yazmış olduğu eserler sadece Türkiye’de değil dünyanın bir çok yerinde derin izler bırakmıştır. Özellikle günümüz dünyasında yaşanan savaşların ve İslam coğrafyasındaki bölünmüşlüğün reçetesi olarak şu sözleri önem arz etmektedir:
“Bizim düşmanımız cehalet, zaruret ve ihtilaftır. Bu üç düşmana karşı sanat, marifet ve ittifak silahlarıyla cihad edeceğiz.”
“Dayanılması güç baskılara maruz bırakılmasına rağmen, hayat tarzıyla bir destan yazan Bediüzzaman, arkasında miras olarak Kur’an’ın çağa dersi ve mesajı olan Risale-i Nur Külliyatını bıraktı. Bu vesileyle vefatının 60. sene-i devriyesinde Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerini rahmetle anıyor, özellikle bu çağda eserlerinin daha çok okunması ve anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz.”
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.